Az internetes támadások ellen való védekezés a nagyhatalmak kormányzati programjának szerves részévé válik: kínai védelmi minisztérium most kiadott éves jelentése is kiemelten foglalkozik a kiberháborúra való felkészüléssel.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a huszonegyedik században a kibertér is az államok közti viták kevésbé békés rendezésének terepévé is válik. A héten kínai állami szervek jelentették be, hogy kiemelten foglalkoznak kiberfegyverek, hálózati támadások és más ellenséges műveletek kivédésének lehetőségeivel.

A jelentés szerint a kínai néphadsereg jelentős összegeket szán arra, hogy egy esetleges konfliktusban idejekorán képes legyen az elektronikus hadszíntéren előnyös pozícióba kerülni. Ennek elsődleges eszközei azok a számítógépes vírusok lennének, melyek képesek különbséget tenni a baráti és ellenséges számítógépek, hálózatok között és ennek megfelelően védik, illetve támadják azokat.

A nemzetközi jog egyelőre adós a kiberháborús helyzetek jogi megítélésének kialakításával, és globális szinten csak a nemzeti büntetőjogok keretében lehet fellépni az internetes támadásokat elkövető személyekkel szemben. Ennek megfelelően a közelmúltban lezajlott orosz hacker-támadások ellen is csak az abban részt vevő hazai állampolgárok ellen tudtak szankciókat alkalmazni a balti állam hatóságai.