Ma lép életbe a REACH rendelet, amely több ezer vegyi anyag szigorúbb vizsgálatát követeli majd meg az Európai Unióban. A szabályozás a gyermekjátékok, samponok, mosószerek vagy parfümök összetevőit is érinti majd, ám erre még éveket kell várni.

A REACH rendelet hatályba lépésével egyidőben kezdi meg működését Helsinkiben az Európai Vegyi Ügynökség, amelynek feladata a vegyi anyagok regisztrációja és engedélyezése lesz.

Az EU új vegyipari szabályozása arra kötelezi a gyártókat, hogy az egy tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott vagy importált veszélyes anyagokat regisztrálják. A legveszélyesebb 3000 anyag kiváltására a gyártóknak tervet kell kidolgozniuk. A szabályozás összesen 30 ezer vegyi anyagot érint.

A jogszabály ezért az EU polgárok mindennapi életét is megváltoztathatja, hiszen a sampontól a parfümig, a mosóportól a festékekig minden, az EU-ban forgalmazott terméket érint. Egy finn illetékes szerint azonban ahhoz, hogy az európai polgárok is érzékeljék a változásokat és egy veszélyes anyagot tartalmazó terméket valóban ki lehessen tiltani az európai piacról még legalább 3-4 évnek kell eltelnie.

A REACH 2007 júniusában fokozatosan lép életbe, és végrehajtása 11 évet vesz majd igénybe. 2018-ra az összes veszélyes anyagot regisztrálni kell az Európai Vegyi Ügynökségnél. A REACH 40 jogszabály helyébe lép.

A legveszélyesebb anyagok kiváltására a gyártóknak tervet kell benyújtaniuk, ahol pedig nincs lehetőség helyettesítésre, kutatási tervet kell készíteni a veszélytelenebb anyagok megtalálására.

Hat év múltán vizsgálni fogják, hogy a hormonháztartásra kiható anyagokat nem kell-e a legveszélyesebb kategóriába átsorolni és csökkenteni fogják az állatkísérletek számát. Bevezetik a felelősséggel való kezelés elvét, amely szerint a vegyi anyagok gyártását, importját vagy forgalmazását átláthatóan, felelősségteljesen kell végezni, úgy, hogy biztosítva legyen, hogy az elvárható körülmények között az se az emberek egészségét, se a környezetet ne károsítsa. A vállalatoknak kötelességük lesz a fogyasztók kimerítő tájékoztatása a felhasznált anyagokról és azok veszélyességéről. Az Európai Bizottságnak 12 éven – a rákkeltő anyagok esetében hét éven – belül kell jelentést készítenie arról, hogy ki kell-e terjeszteni a vegyi anyagok biztonságosságáról készült jelentéseket az évente 10 tonnánál alacsonyabb mennyiségben előállított anyagokra.

A vegyipar az unióban több mint 1,3 millió, mintegy 27 ezer vállalatban dolgozó embernek ad munkát. Az ágazat éves forgalma meghaladja a 440 milliárd eurót, ezzel a vegyipar Európa harmadik legjelentősebb iparága. A szabályozás Magyarországon közel kétezer céget érint, ezek éves árbevétele nagyjából 2000-2500 milliárd forintra tehető.

Szakértők a REACH-et, az EU eddigi legbonyolultabb szabályozásának vélik, amely 1000 oldalt tesz ki, és amelyről hét éven keresztül folytak a tárgyalások.