A hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről és a Hága által körözöttek letartóztatásáról tárgyal Belgrádban Carla Del Ponte főügyész. Az új szerb kormány szeretné visszanyerni a főügyész bizalmát.

A belgrádi vendéglátók érthetően igen nagy jelentőséget tulajdonítanak Carla Del Ponte négynapos látogatásnak, mert a jogásznő akár meg is torpedózhatja az uniós csatlakozási tárgyalások felújítását. A június 18-án a Biztonsági Tanács elé terjesztendő jelentésében Del Ponte kedvezően vagy kedvezőtlenül is értékelheti az új kormány Hágával való együttműködési készséget, s ez irányadó lehet Brüsszelnek.

Boris Tadic államfő és Vojislav Kostunica kormányelnök arról kívánja meggyőzni a főügyészt, hogy az új kabinet maradéktalanul eleget fog tenni nemzetközi kötelezettségeinek, és taktikázás nélkül kész letartóztatni a Hágába várt szökevényeket. Ennek első bizonyítéka, hogy a múlt héten elfogták és kiadták Hágának a harmadik legkeresettebb szökevényt, Zdravko Tolimirt, a boszniai szerb haderő egykori vezérkari főnök helyettesét, Ratko Mladic legközelebbi munkatársát.

Emellett Belgrád nemzetbiztonsági tanácsot hozott létre Boris Tadic vezetésével, hogy összefogja és ellenőrizze a biztonsági szolgálatok tevékenységét. Carla Del Ponte októberi látogatása idején éppen a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzést hiányolta.

Rasim Ljajic hágai ügyekben illetékes miniszter, az ügyésznő egyik tárgyalópartnere azt hangsúlyozta, hogy Belgrádnak igen fontos visszaszereznie a hágai törvényszék bizalmát. Szerinte az elmúlt hónapokban elvégzett munka meggyőzi majd Carla Del Pontét, aki különben ügyészként utoljára látogatott Belgrádba, mivel ősszel leköszön tisztségéről.

A sajtó azt találgatja, hogy Carla Del Ponte (akit nacionalista körökben szerbellenesnek tartanak) újabb információkat hozott Ratko Mladic és Radovan Karadzic rejtekhelyéről. A hágai ügyészség nyomozói többször szolgáltattak adatokat a szökevényekről, de mire a szerb rendőrség a helyszínre érkezett, csak hűlt helyüket találta. Tolimir letartóztatása után még öt vádlott van szökésben, közülük kettő – Goran Hadzic és Stojan Zupljanin – a főügyész értesülései szerint Szerbiában bujkál.

A szerb radikálisok főtitkára, Aleksandar Vucic azt állítja, hogy a kormány ismét át akarja ejteni a világot és Carla Del Pontét, amikor azt állítja, hogy Tolimirt a szerb-boszniai határon, de a boszniai oldalon fogták el. A radikálisoknak állítólag bizonyítékuk van arra, hogy a súlyos beteg tábornokot Újbelgrádban fogták el.

Per Srebrenica miatt

Pert indítottak Hágában a második világháború utáni egyik legvéresebb európai mészárlás, az 1995-ös srebrenicai ostrom túlélői és áldozatainak hozzátartozói az ENSZ és a nemzetközi békefenntartókat akkor adó Hollandia ellen. A több ezer felperes azzal indokolta keresetét, hogy feladatukkal ellentétben nem védték meg őket a támadó boszniai szerb erőktől. Céljuk az, hogy elérjék: a nemzetközi illetékesek elismerjék felelősségüket. A srebrenicai menekülteket védő holland ENSZ-alakulat annak idején egyszerűen átadta a terepet Ratko Mladic fegyvereseinek, és elvonult. A boszniai szerbek nyolcezer embert lőttek agyon.