Az Európai Unió Tanácsa módosította az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna) megbízatását annak érdekében, hogy megkönnyítse az Oroszország Ukrajna elleni támadása során elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását és büntetőeljárás alá vonását – közölte az uniós tanács szerdán.

Az EUAM Ukrajna mostantól stratégiai tanácsadást és képzést nyújt az ukrán igazságügyi hatóságoknak a feltételezetten Oroszország által elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében.

A misszió anyagi támogatást nyújthat, vagy felszerelést is adományozhat az ukrán hatóságoknak.

Szoros együttműködést biztosít a Hágában működő Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, szintén hágai székhelyű uniós ügynökséggel (Eurojust), valamint az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását támogató tagállamokkal.

Az uniós tanács a közleményben kijelentette: “Oroszország Ukrajna elleni háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot. Oroszország támadásokat indít a polgári lakosság ellen, civil épületeket vesz célba, s ezeknek a háborús bűnöknek azonnal véget kell vetni. A felelősöket és bűntársaikat a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni” – tették hozzá.

Az EUAM Ukrajna polgári missziót 2014. július 22-én hozta létre az Európai Unió. Általános célja, hogy támogassa Ukrajnát a jogállamiságot erősítő, fenntartható, elszámoltatható és hatékony biztonsági szolgáltatások és az igazságszolgáltatás kiépítésében.