Politikai megállapodásra jutottak kedden az uniós agrárminiszterek a zöldség- és gyümölcs piaci rendtartás reformjáról, ami beemeli az ágazatot az egységes támogatási rendszerbe és a termelői csoportokba való belépésre ösztönzi a gazdákat.

„Elégedett vagyok az eredménnyel, ami növelni fogja az ágazat versenyképességét és piaci orientációját és remélhetőleg arra bátorítja majd az embereket, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak” – közölte a politikai megállapodást követően Mariann Fischer-Boel uniós agrárbiztos. A kedden elfogadott reform a zöldség- és gyümölcstermesztést is beemeli az egységes támogatási rendszerbe (SPS), mégpedig úgy, hogy az eddig meglévő összes támogatást termeléstől elválasztott közvetlen jövedelemtámogatássá alakítja át (erre 800 millió eurót csoportosítanak át). A feldolgozott paradicsom esetében a tagállamok ugyanakkor négy éves átmeneti időszakot, a citrusfélék esetében pedig öt évet kapnak bizonyos feltételek betartása mellett a teljes átállásra.

Gráf József a megállapodást követően telefonon úgy vélte a BruxInfónak, hogy a magyar küldöttség eredeti álláspontját 90-95 százalékos eredményességgel érvényesítette a reformról folytatott tárgyalásokon. Kiemelte, hogy a termelői csoportoknak nyújtott közösségi támogatás mértéke a teljes árbevétel 4,1 százalékról 4,6 százalékára nő majd és a nem TÉSZ-tagok is részt vesznek majd a válságmegelőzésben és kockázatkezelésben. A miniszter nagyon fontosnak nevezte, hogy a Bizottság által javasolt 50-50 százalékos finanszírozási ráta helyett, a termelői csoportoknak nyújtott támogatások 75 százalékát uniós pénzből folyósítják és csak 25 százalék lesz az önrész.

Magyar szempontból ugyancsak kedvező, hogy a paradicsomtermelőknek nyújtott támogatást, ami bekerül az egységes területalapú támogatási rendszerbe (SAPS-ba), nem kell majd szétosztani az összes ágazat között, hanem továbbra is a termelők vehetik igénybe. Az agrárminiszterek végül elfogadták, hogy a bogyós gyümölcsök közül az eper és a málna is bekerüljön a támogatási rendszerbe (ezt a Bizottság nem javasolta, de az új tagállamok Varsóval az élen követelték) és Magyarországon 1700 hektár erejéig, öt éven keresztül hektáronként 230 euró támogatást folyósíthatnak a termelőknek. Hazánkban egyébként 100-100 ezer hektáron folyik zöldség- és gyümölcstermesztés .