Az adórendszert is érinti a koalíciós megállapodás: már januárban életbe lépnek bizonyos korrekciók, amelyek a pénzügyi tárca tervei szerint a bürokrácia csökkentését, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítását, a társadalmi igazságosság erősítését szolgálják majd. Nagyobb változásokra 2009-től számíthatunk, de az ingatlanadót már jövőre bevezeti a kormány.

Az adórendszer átalakítását is tartalmazza a hét végén megkötött koalíciós megállapodás. A Pénzügyminisztériumban tegnap bejelentették: 2009. január 1-jén lépnek hatályba az átfogó változások.

Tátrai Miklós államtitkár kifejtette: az egyszerűbb, korrekciós típusú, adórendszert érintő lépések már januártól érvényesek lesznek, céljuk pedig a versenyképesség, a munkahelyteremtés és a társadalmi igazságosság erősítése. A jövő évtől átalakítják a bevallási rendszert, szűkítik az szja-kedvezményeket, és megkezdődik az adójóváírás kifuttatása.

Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke elmondta: “Partnerek vagyunk a bürokrácia csökkentésében, feltéve ha nem kampányszerű a kormány bejelentése.” Hozzátette: 2008-ig az Európai Unió is határidőt szabott az egyszerűsítések elvégzésére, és 2012-ig kell meghoznia Brüsszelnek a végső döntést. Miután több mint ezer szabványt, köztük adófajtákat is deregulálni kell, Kassai Róbert szerint abszurddá vált a helyzet.

Januártól az egész országban azonos módszertan és jogszabály szerint, de a helyi önkormányzatok döntése alapján vethető ki a kizárólag értékalapú ingatlanadó. A szabályrendszert valószínűleg novemberben fogadja el a parlament.Az egységesedő ingatlanadótól a büdzsé nem vár pótlólagos bevételi többletet. Egyébként 2006-ban 65 milliárd forintnyi, helyi önkormányzatokhoz érkező, ingatlannal kapcsolatos bevétel keletkezett.

A január elsejétől bevezetendő, kizárólag értékalapú, egységes ingatlanadó 4 + 1, az ingatlanokhoz kapcsolódó adónemet vált majd ki: ezek az építmény-, a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, az üdülőépületek adója, valamint a luxusadó.

Madár István, a Portfolio.hu elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez idáig senki sem nyilatkozott arról konkrétan: bevezetik-e jövőre az ingatlanadót. Az összes többi adómódosításról szóló terv “fekete doboz” mindaddig, amíg nem ismertek a részletek. De biztató jel – tette hozzá –, hogy a kormány végre eltökéltséget mutat az adóreform ügyében.