A hulladék feldolgozás nélküli újrafelhasználását kívánja jobban ösztönözni a zöldtárca az előkészületben lévő reformmal. A termékdíj- és betétdíjrendszer szabályozása terén 2010-től új szabályokat léptetnek életbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előkészítette a hulladékgazdálkodásban a termékdíj- és betétdíjrendszer reformját, az érdemi változások várhatóan 2010-ben lépnek életbe – mondta Dióssy László, a tárca szakállamtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Környezetvédelmi Bizottságának szakmai konferenciáján. Mint mondta: a tárca szabályozási eszközökkel a hulladékok újrahasznosítása mellett a hulladék feldolgozás nélküli újrafelhasználását kívánja jobban ösztönözni.

A termék- és betétdíjrendszer reformjának keretében első lépésként a hatósági ellenőrzések hatékonyságát kívánják fokozni azzal, hogy ez a feladat jövőre az adóhatóságtól a vámhatósághoz kerül. A jogszabályok várhatóan a jövő év első felében születnek meg.

A konferencián elhangzott: Magyarországon 2002 óta működnek hivatalosan a hulladékhasznosítás koordinációjával foglalkozó szervezetek, ezek az egyes hulladéktípusok előírt arányú hasznosítását hivatottak megszervezni. Öt év alatt több mint húsz koordináló szervezet alakult, és kiépítették azokat a jól működő rendszereket, amelyekkel évről évre emelkedik a csomagolási, az elektronikai, az elem és akkumulátor, valamint a gumihulladék visszagyűjtése és hasznosítása.

Galli Miklós, az MGYOSZ alelnöke elmondta: a koordináló szervezeti modell, amely a konszenzuson alapuló együttműködésre épül, Európa számos országa után Magyarországon is bizonyította életképességét. Úgy szolgálja a fenntarthatóság szempontjait, hogy a szereplőket érdekeltté teszi a rendszer működtetésében.