Melyek azok a tényezők, amik a következő három évben a leginkább befolyásolhatják az ügyvédi szakmát? Erre a kérdésre kerestek választ amerikai ügyvédi irodák vezető partnerei körében egy közvélemény-kutató cég munkatársai a közelmúltban.

Szabadalmilag védett üzleti eljárások

Az amerikai ügyvédek között végzett felmérésnek természetesen vannak sajátos, csak az tengerentúli piacra jellemző vetületei – derül ki a The Lawyer beszámolójából. Így például volt, aki szerint teljesen átalakíthatja a mostani üzletmenetet a szabadalmilag védett üzleti eljárások. Az amerikai szabadalmi jogban ugyanis a védelemnek nem feltétele, hogy a jogvédett találmány (az európai fogalmakhoz hasonlóan) iparilag alkalmazható legyen, elég, ha az adott eljárás (üzleti módszer) megfelel az újdonság fogalmának és hasznosítható.

A legújabb trendek szerint egyre többen igyekeznek a szabadalmi jogvédelem nyújtotta versenyelőnyt a jogi szolgáltatások piacán is hasznosítani: a területet érintő bejelentések száma évente már 8 ezer körül van. „Nemsokára eljön az az idő, amikor adójogász kollégáinknak bíróság előtt kell majd felelniük azért, ha más által már levédett módszereket követve csökkentik ügyfeleik bevételeit” – mondta példaként a szabadalmi védelem terjedésének hatását elemző ügyvéd.

New York vs. London

Egyes pénzügyi jogászok szerint viszont a pénzpiacok közötti verseny lehet nagyon komoly hatással az amerikai ügyvédi piacra. Szerintük London egyre inkább átveszi a globális pénzügyi központ szerepét New York-tól, hiszen ott már jóval több új kibocsátás (angol jogi szakkifejezéssel „initial public offering”, IPO) történik. Egy tőkepiaci joggal foglalkozó amerikai vezető partner különösen aggasztónak tartja, hogy míg globális szinten 2001-ben az 1 milliárd USD feletti értékű új kibocsátás több, mint fele New Yorkban történt, ez a szám mára 7 százalék körülire csökkent.

A jelenlegi trend az, hogy New York továbbra is a kockázati alapok és a „private equity”-k (azaz a befektetési célú vállalati tőkebefektetések) központja, London azonban vezető szereppel bír a derivatív és a strukturált pénzügyi eszközök területén. Londont segíti továbbá az egységes európai piac, amely megteremti annak lehetőségét, hogy egyre több európai cég növelje a City pénzügyi mutatóit.

Erőforráskihelyezés

Az angolszász világban az utóbbi években nagyon nagy sajtóvisszhangot kapott az erőforráskihelyezés (azaz outsourcing) egyre szélesebb körű alkalmazása, ami a jogi munka „mechanikus”, nem az ügyvédi „többletjogosítványok” igénybevételével járó része tekintetében nagyon jól hasznosítható.

Sok nagy ügyfél igyekszik jogi munkaköltséget megtakarítani azon, hogy nem magas óradíjjal dolgozó amerikai jogászok, hanem náluk jóval olcsóbb (de megfelelő végzettséggel rendelkező) indiai, kínai vagy fülöp-szigeteki „betanított munkások” végzik egy-egy társaság jogi átvilágítását.

Növekvő verseny

A jól fizető nagyvállalati ügyfelek egyre inkább hajlamosak arra, hogy csak a legjobbakkal végeztessék megbízásaikat. Ennek megfelelően mindinkább felértékelődik az ügyvédi irodák szakmai szempontok szerint rangsoroló összeállítások jelentősége. Amerikában határozottan érezhető, hogy egyre szűkül azon irodák köre, akik az igazán „zsíros” ügyletek lebonyolítására szerződnek, mert elsősorban az számít, hány hasonlóan nagy szabású ügyben dolgozott az adott munkaközösség.

Nem csak az fontos ma már, hogy meglegyen a megfelelő tapasztalata egy adott ügyvédnek (és munkatársainak), hanem hogy minél több, hasonló kvalitású ember (és általa vezetett team) dolgozzon az adott cégnél, mert csak így lehet egy irodának megfelelő kapacitása a nagy munkák elvégzésére.

A piaci trend tehát a nagy irodáknak kedvez és ennek megfelelően a frissen végzett joghallgatók is egyre nagyobb piaci értéket képviselnek, hiszen míg a piac és a vele járó feladatok köre nő, az egyetemekről kikerülő tehetséges, ambiciózus diákok száma nagyjából változatlan.

Az új nemzedék

Az újonnan végzettek piaci szerepének felerősödése azonban egy új, gyakorlatilag szakmán kívüli szempont figyelembe vételét is megköveteli. Az utóbbi évek pályakezdőit (akik az ún. Y generációhoz tartoznak) ugyanis motiválatlannak látják a tengerentúli ügyvédek: munkamoráljuk nem éppen kifogástalan és sokszor hiányzik belőlük az ambíció, hogy az angolszász országokban hagyományos karrierutat, a partnerré válás útját végigjárják.

Persze a másik oldalt is meg lehet érteni, mert az egyetemről kikerülve hatalmas, személytelen „ügyvédgyárakban” találják magukat, amelynek légkörében nehezükre esik a tőlük elvárt szintet teljesíteni. Az emberi erőforrás ilyen átalakulását sokan a legfontosabb, ugyanakkor a jelenlegi amerikai ügyvédi szakmára a legnehezebben belátható következményekkel járó tényezőnek tartják.