Az Egyesült Államokban a sztárügyvédek óradíjai átlépték az ezerdolláros (mintegy 200 ezer forintos) lélektani határt, amit fordulópontnak nevezett szerdai számában a The Wall Street Journal.

A vezető amerikai gazdasági napilap szerint korábban még a legmenőbb ügyvédi irodák számára is szinte tabunak számított ezer dolláros óradíjat felszámolni.

New Yorkban azonban egyre több sztárügyvéd kér el ekkora összeget tanácsaiért. Szeptember 1-jétől a Simpson Thacher and Bartlett iroda emeli 950-ről 1000 dollárra a díjat, a Cadwalader, Wickersham and Taft már korábban átlépte a négyszámjegyű határt. A New York-i példát valószínűleg követni fogják egész Amerikában.

Hugh Ray, a houstoni Andrew Kurth ügyvédi iroda munkatársa – aki jelenleg 880 dolláros óradíjjal dolgozik – elmondta, hogy 1996-ban, amikor praxisát elkezdte, még 100 dollárnál kevesebbet számlázott.

Az ügyvédi irodák vonakodása az 1000 dolláros díj elérésére nem alaptalan. Még az olyan nagy cégek képviselői, mint a General Electric vagy a DuPont, sem fizetnek ennyit ügyvédi költségekre. A hosszabb peres eljárások esetében óradíj helyett inkább ügyekért, vagy képviseletért fizetnek.

Ennek ellenére vannak olyan ügyvédek, akik meg vannak győződve, hogy tanácsaik óránként ezer dollárt érnek. Mike Dillon, a Sun Microsystems főfelügyelője szerint ez az összeg nem is olyan mellbevágó, ha az ember arra gondol, hogy egy baseball játékos, aki az országos bajnokságban játszik, akár 15 ezer dollárt is bezsebelhet óránként.