Várhatóan mind az öt parlamenti párt frakciója képviselteti magát az államfőnél tartandó, a költségvetési tervezés szigorításával kapcsolatos megbeszélésen. A költségvetési hivatal felállításáról egymás között csütörtökön egyeztetnek. Van esély arra, hogy többségi egyetértés alakuljon ki a büdzsétervezés szabályainak változtatásáról a központi hiány és az államadósság csökkentése céljával.

Minden parlamenti frakció képviselteti magát a Sándor-palotában tartandó egyeztetésen – erősítette meg tegnap Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Sólyom László invitálta egyeztetésre a pártokat a költségvetési tervezés kiszámíthatóságának biztosításáért, s azért, hogy véget vessenek a politikai ciklusok szerinti megszorítások és lazítások sorának. A Fideszben nem kívánták nyilvánosságra hozni, milyen új javaslatokkal készülnek, a szocialisták munkacsoportja pedig még tárgyal a kérdésről. A többi pártnál nem tudtak beszámolni új kezdeményezésről. Gusztos Péter (SZDSZ) viszont azt mondta: akkor látnak esélyt a megegyezésre, ha a Fidesz nem játszik kettős játékot azzal, hogy egyszerre követel költségvetési szigort, illetve tesz a büdzsét lazító ígéreteket.

A pártok ugyanerről a témáról csütörtökön ismét egyeztetnek. Pénzügyminisztériumi forrásból úgy tudjuk: az elmúlt hónapokban intenzíven tanulmányozták a külföldi szabályrendszereket. A cél többek között az ország adósságszintjének csökkentése, az államadósságnak a maastrichti kritériumként megszabott, a GDP-hez mérten hatvanszázalékos szint alá kerülése. A tervek szerint a létrehozandó, s az országgyűlésnek felelős költségvetési hivatal őrködne az átláthatóság felett, valamint alternatív költségvetési becsléseket készítene a parlament számára. A “büdzséhatóságot” amerikai mintára hoznák létre. Új elem, hogy a költségvetés összeállításakor középtávú, hároméves tervet kell készíteni. Bevezetnék a kötelező ellentételezés szabályát, melynek lényege, hogy a parlament nem tárgyalhat olyan módosító indítványt vagy törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén középtávon bármelyik évben nőne az államháztartási hiány, vagy csökkenne az elsődleges költségvetési többlet. Bár esély van rá, hogy az ötpárti egyeztetések után megszülessenek az új szabályok, az új normákat valószínűleg csak a 2009-es büdzsé összeállításakor lehet majd alkalmazni. Az amerikai kongresszus Költségvetési Hivatala határozatokat készít elő a költségvetési prioritásokra: nem emelkednek törvényerőre, de hosszabb időre meghatározzák a büdzsé kereteit. A hivatal értékelést is készít az elnök javaslatairól, hogy a közpénzeket a leghatékonyabban használják fel.