Egyszerűsített eljárással, tizenötezer forintért bejegyezhető egy új cég, és a tőkeminimumok is csökkentek szeptembertől az új cégtörvény hatálybalépésével. Továbbra sincs rendelkezés arról, hogy a felszámolás alatt álló társaságok tulajdonosai ne alapíthassanak új vállalkozást.

Két munkanapra rövidül elektronikus ügyintézés esetében a cégbejegyzés a szeptembertől életbe lépett új cégtörvény rendelkezései szerint. Szerződésminta igénybevételével pedig tizenötezer forintra csökken az eljárási illeték. A közkereseti társaságon (kkt.) és betéti társaságon (bt.) kívül a zártkörűen működő részvénytársaságok (zrt.) és egyéni vállalkozók is jogosultak tegnaptól a szerződésminta alkalmazására. A kft.-k esetében szeptembertől a tőkeminimum hárommillió forintról félmillióra csökkent, miközben a zrt.-k esetében a korábbi húszmillió helyett ötmilliós tartalék is elegendő.

Az új szabályozás egyik fontos hozadéka, hogy a Cégközlöny helyett saját honlapon is közzé lehet tenni a társaság működésével kapcsolatos információkat, illetve eltörölték a közzétételi költségtérítést. A cégbíróságon jelezni kell, ha a vállalat az újfajta közzétételi megoldást választotta, de a bíróság ellenőrzi a weblapot. Az eljárást nehezíti, hogy a megyei bíróságok között vannak olyanok, amelyeknek nincs internetes hozzáférésük.

A cég nevének meghatározásakor a jövőben már nem kell a tevékenységre utalni, és eltörölték az előzetes névfoglalási kötelezettséget is. A jogi képviselők felelősségi köre kibővült, így ritkábban kell majd közjegyzőhöz fordulni. A vállalkozások jövő év júliusáig haladékot kaptak arra, hogy társasági szerződésüket a törvény előírásaihoz igazítsák. (A cégtörvény korábbi rendelkezései alapján mostantól törölték volna azokat a vállalkozásokat, amelyek ennek a kötelezettségnek nem tesznek eleget.) Egy rendelet szerint szeptember elejétől az igazságügyi tárca honlapján egyes céginformációk ingyenesen hozzáférhetők, ám ezt végül januárra halasztották. Bakucz László cégbíró szerint a most érvénybe léptetett változtatások lényege az eljárások gyorsítása és ésszerűsítése. Nem tagadta viszont, hogy az új törvény megkönnyítheti a visszaéléseket, mert sokkal egyszerűbbé teszi a cégalapítást. “A bíróságoknak nincs elég kapacitásuk figyelembe venni az eljárás során, hogy az adott személynek van-e a nevén felszámolás alatt álló társaság. A szerencsevadászok kiszűréséhez a rendszerek összekapcsolását és a cégbejegyző vállalkozói múltjának ellenőrzését előíró szabályozás kellene” – hangsúlyozta. A cégtörvény módosítására azért volt szükség, mert a régió országaiban jóval kedvezőbb feltételekkel lehetett gazdasági társaságot alapítani, mint nálunk.