Ingatlanjaik értékcsökkenése miatt, több mint 1200 pécsi ingatlantulajdonos készül perre az állam ellen, ha megépül a Tubesre tervezett NATO-lokátorállomás. Egy most elkészült tudományos kutatás szerint, a radar évente 62 milliárd forintos közvetlen gazdasági kárt okoz majd Pécsnek.

Egy pécsi belvárosi üzletben jelentkezhetnek azok, akik úgy gondolják, a NATO-radar elértékteleníti ingatlanjaikat. A veszély, a lokátor 25 kilométeres körzetében áll fenn. Eddig, több mint 1200-an írták alá a szándéknyilatkozatot: ha megépül a lokátor, élnek kártérítési igényükkel.

Ingatlan szakértők szerint, a kártérítés összege több tíz milliárd forint lehet. Közben a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola Környezetgazdálkodási Intézete egy Magyarországon még újnak számító tudományos kutatást végzett a tubesi radarral kapcsolatban. Az vizsgálták, a működő lokátor mekkora kárt okoz az úgynevezett társadalmi tőkében, a közösségi azonosságtudatban, a közbizalomban. Az eredmény: Pécsnek évi 62 milliárd forintos közvetlen gazdasági kára származik majd a radarból.