A Fővárosi Bíróságon 2007. szeptember 13. napján kábítószerrel visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő ügyben az első rendű vádlott megkísérelte leköpni az ügyben eljáró tanács elnökét. Cselekedete azért nem vezetett eredményre, mert a bíró – érzékelve a vádlott szándékát – a köpés elől időben elhajolt.

A bíró ezt követően a Be. 245.§ alapján elrendelte az első rendű vádlott őrizetbe vételét a tárgyalás befejezéséig. A vádlott meghatalmazott védői a vádlott képviseletéről a tárgyaláson lemondtak.

A hasonló jellegű korábbi esetet követően az Országos Igazságszolgáltatási Tanács határozatot hozott a bírák személyét és az igazságszolgáltatás tekintélyét sértő cselekményekkel szembeni jogi fellépés lehetőségéről.

A 2007. július 12. napján tartott bírósági tárgyaláson hasonló jellegű cselekmény elkövetésére került sor. E tárgyaláson a vádlott védője – ahelyett, hogy a vádlott védelméről nyomban lemondott volna – a bíró ellen jelentett be elfogultsági kifogást.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a magyar ügyvédi kar nevében a leghatározottabban elhatárolódott az ilyen ügyvédi magatartástól.