Az Oktatási és Kulturális Minisztérium – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – idén is nyílt pályázati keretek között nyújt segítséget a kárpát-medencei szórvány magyarság közoktatásában tanuló diákok és tanáraik munkájához.

A 2007/2008-as tanévre vajdasági, kárpátaljai, erdélyi, valamint felvidéki szórványoktatással foglalkozó szervezetek nyújthattak be pályázatot utazási költségeik és ösztöndíjaik finanszírozására.

Mint az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján közzétett eredménylista is mutatja, az idei tanévre pályázattal jelentkező 17 szervezet közül a tárca 15 részére osztott ki 15 millió forintot. Ez a támogatási összeg mintegy 2000 kisdiák és tanár teljes tanévi, állandó lakóhelyéről történő rendszeres bejárásához nyújt részben vagy teljes mértékben segítséget. Az elbírálás során kiemelkedő szempont volt az egy-egy településen, illetve vonzáskörzetében már korábban sikerrel és eredménnyel működő tanítás folyamatosságának megóvása.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázati támogatása segítséget nyújt a szórvány régiók magyar iskoláinak, osztályainak fennmaradásához, hiszen megfelelő tanulói létszám nélkül képtelenek lennének megtartani anyanyelven folyó oktatásukat