Nem változik az államilag támogatott hallgatói összlétszám: a 2008/2009-es tanévben is 56 ezer diák kezdheti meg ilyen formában tanulmányait – tudta meg az MTI Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkártól szerdán (szeptember 26.).

Az MTI értesülései szerint erről szerdai ülésén döntött a kormány.

Az összlétszámon belül 50.400-an nappali, míg 5.600-an esti és levelező tagozaton tanulhatnak.

A szakállamtitkár elmondta: új elemként 3.500-as államilag támogatott keretszámot állapítottak meg a mesterképzésre.

Felsőfokú szakképzésre továbbra is 12.500 hallgatót lehet felvenni, és maradt az ezres keretszám a doktorandusz képzésben is.

Az MTI úgy tudja, az egyes képzési területeken nőni fog az informatikai, a műszaki, a természet- és sporttudományos képzésre felvehetők száma, csökkenni fog az agrár-, a gazdaságtudományi, a jogi és igazgatási, az orvostudományi és társadalomtudományi képzésben,valamint a pedagógusképzésen belül az óvodapedagógusi, tanítói és gyógypedagógusi képzésben tanulók száma.

Manherz Károly elmondta, most első ízben keresztféléves képzésként is lehet majd mesterszakokat indítani. Mint jelezte, két felvételi eljárás lesz, az őszi, téli jelentkezésekhez a felvételi tájékoztató október közepén jelenik meg. A hagyományoknak megfelelően december 15-én is megjelenik majd a szokott felvételi tájékoztató.

Kitért arra is, hogy külön keretszámot nem állapítanak meg a két eljárásra, az őszi jelentkezéseknél ugyanakkor a várhatóan zömében költségtérítéses képzések közül választhatnak majd a diákok.