A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK), amely 2008-ban tölti be a Közép-Európai Közjegyzőségek Együttműködése, azaz a Hexagonale elnöki tisztségét, egyik prioritása a pénzmosás elleni küzdelem összehangolása lesz – tájékoztatta a MOKK csütörtökön az MTI-t .

A magyar elnökség ideje alatt a MOKK tervei között szerepel egy Hexagonale-szeminárium megrendezése. Ennek témája a pénzmosás elleni összehangolt küzdelem előkészítése, az ennek során alkalmazott tagállami, közjegyzői technikák megvitatása.

A magyar közjegyzők tervezik a szervezet honlapjának megújítását is, hogy az a tagországok közötti együttműködés méltó fóruma lehessen, illetve jobban szolgálja a partnerintézmények és az állampolgárok tájékoztatását. Emellett a magyar elnökség ideje alatt várhatóan napirendre kerül majd Horvátország uniós csatlakozásának kérdése is.

“Mivel az Európai Tanács elnökségét 2008 első félévében Szlovénia veszi át. Így a Hexagonale-tag Szlovén Közjegyzői Kamara nagyobb betekintést nyer a közösségi folyamatokba. Ez remélhetőleg, hogy ez minden tag javára szolgál majd” – fogalmazott Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Magyarország Horvátországot követi a Hexagonale (Cooperation of Central European Civil Law Notaries – Közép Európai Közjegyzőségek Együttműködése) elnöki székében , miután ez évi ülésszakukon egyhangúlag így határoztak a tagországok közjegyzőségeinek elnökei.

A szervezet 1998-ban alakult, hat állam – Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia – korábban működő kollegiális együttműködésének intézményesüléseként. A Hexagonale egyeztető fórumként funkcionál a tagállamok között; lehetővé teszi a közjegyzőséget érintő európai ügyek előzetes megtárgyalását és a közös álláspont kialakítását a CNUE (a közjegyzők európai képviseleti szervezete) ülései előtt. A tagországok fő törekvése az együttműködés és egymás szakmai munkájának segítése.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) köztestület, mely a legfőbb önkormányzati szervként képviseli a közjegyzői kart és szervezeteit.