Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter felkérte Majtényi Lászlót, az Eötvös Károly Közpolitika Intézet elnökét és Molnár Péter szólásszabadság-jogi kutatót, hogy készítsenek kutatást arról, hogyan lehetne a környezetvédelem területén erősíteni az információs jog érvényesülését. Ezt a miniszter pénteken jelentette be Budapesten.

A miniszter közölte: felkérte Majtényi Lászlót és Molnár Pétert, legyenek a környezetvédelmi tárca segítségétre, és készítsenek kutatást arról, hogyan érvényesül a környezetvédelem területén az információs jog és hogyan lehetne a környezetvédelem területén segíteni az átláthatóságot, az információs szabadság még jobb és erősebb megjelenését.

Mint mondta, a kutatásban konkrét esetek kapcsán kellene megmutatni, hogyan kell a hatóságnak eljárnia, a polgárnak pedig milyen lehetőségei vannak az őt érintő, a környezetvédelemmel összefüggő információk megismeréséhez.

A miniszter az információszabadság világnapja apropóján emlékeztetett rá: az információszabadsághoz hozzá tartozik a környezetről való tájékozódás szabadsága is. Mint mondta, az emberekben egyre erősebb a kívánság, hogy szeretnék pontosan megismerni, a környezetükkel kapcsolatban milyen információk alapján hoznak meg lényeges döntéseket. “Ez teljesen természetes elvárás” – mondta.

Hangsúlyozta: környezetvédelmi miniszterként szeretné elősegíteni, hogy a polgároknak legyen lehetőségük megismerni az adatokat, megtudni, milyen alapon születnek lényeges döntések.

A magyar jogi szabályozás az információk megismerhetőségéről világszínvonalú, de sokszor az állampolgárok és olykor a hivatalos szervek sem tudják pontosan, hogyan lehet élni a törvényekkel adta jogokkal és hogyan kell azoknak megfelelni – magyarázta.

Hangsúlyozta: miniszterként szorgalmazza a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi hivatalának mielőbbi létrehozását, mert véleménye szerint ha létrejön, “az újabb erősítése lesz az információs szabadságnak, a polgárok jogainak, a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás ügyének Magyarországon”.

Majtényi László volt adatvédelmi biztos a sajtótájékoztatón azt mondta, nagy örömmel fogadják a felkérést. Mint mondta, a kutatásban szeretnék felmérni, mennyire valósulnak meg a törvény adta lehetőségek.

A biztos is hangsúlyozta a jövő nemzedéke ombudsmanjának fontosságát. “Hiszen azoknak a környezeti információknak a megfelelő magas szintű alkotmányos jogi értékelésére – amelyet az állam egyébként jogosan zár el a társadalom elől – nyilvánvalóan jogot kap a jövő nemzedékek ombudsmanja” – mondta.

Molnár Péter szerint ha a környezetvédelem területén javulna a nyilvánosság, más területeken is javulna az átláthatóság. Hangsúlyozta: a környezetvédelemmel összefüggő információs jog nemzetközileg garantált emberi jog.