Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága nem vette tárgysorozatba az azonos neműek házasságkötésének lehetőségét megteremtő törvényjavaslatot – mondta a testület keddi (november 6.) ülése után Gusztos Péter (SZDSZ) az MTI-nek. Az MSZP szerint a regisztrált élettársi kapcsolat tartalmát tekintve megoldja az azonos nemű párok problémáit, a házasság formai kérdés.

A javaslatot még szeptemberben nyújtotta be nyolc szabad demokrata képviselő.

Az aláírók egyike, Gusztos Péter közölte, hogy a bizottság szavazásán csupán a szocialista Donáth László és ő szavazott igennel, a tíz ellenzéki képviselő nemet mondott a felvetésre, kilenc szocialista pedig tartózkodott. Ez utóbbiak arra hivatkoztak, hogy készül a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló kormányjavaslat, és ők ezt fogják támogatni.

A liberális politikus egyelőre nem kommentálta a voksolás végeredményét, csupán annyit mondott, hogy majd számon kérik MSZP-s képviselőtársaikon ezt az ígéretet.

Szabóné Müller Tímea, a bizottság egyik szocialista tagja az MTI érdeklődésére elmondta: pártja szerint a regisztrált élettársi kapcsolat tartalmát tekintve megoldja az azonos nemű párok problémáit, a házasság formai kérdés.

A képviselő hozzátette: a melegek házassága fontos emberi jogi probléma, de a liberális párt javaslatát azért nem támogatták, mert a regisztrált élettársi kapcsolat folyamatban lévő szabályozása jelenti szerintük a megoldást.

Az MSZP képviselője reményét fejezte ki, hogy a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló javaslat tárgyalását még az idén elkezdheti az Országgyűlés.