Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény alapján 2008- január 1-től a pénzmosás, valamint a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása bűncselekmények nyomozását a Vám- és Pénzügyőrség végzi.

A törvény indokolása szerint a Vám- és Pénzügyőrség nyomozati munkájával kapcsolatos kedvező tapasztalatok indokolták, hogy a nemzetközi figyelem fókuszában álló pénzmosás elleni fellépés a pénzügyi bűncselekmények teljes körében eljáró Vám- és Pénzügyőrség hatáskörébe kerüljön.

A pénzmosáshoz kapcsolódó feladatátvétel másik területe a pénzügyi információs egységként működő hatóság számára meghatározott feladatoknak az ellátása. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló T/4010 számú törvényjavaslatot tegnap este 18.13-kor elfogadta az Országgyűlés, így 2007. december 16-i hatállyal ez a tevékenységi kör is a Vám- és Pénzügyőrség hatáskörébe tartozik.

Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai

2008. január 1-től a Vám- és Pénzügyőrség látja el a környezetvédelmi termékdíj bevallásával, kiszabásával, befizetésével, visszaigénylésével és ellenőrzésével kapcsolatos adóhatósági feladatokat. A környezetvédelmi termékdíj-törvény változása nyomán a Vám- és Pénzügyőrség 2008. január 1-től már nem csak az importált, hanem a Magyarországon előállított, illetve az Európai Közösség más tagállamából behozott termékdíj-köteles termékek tekintetében is teljes körű jogosítványokat kap.