Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét csütörtökön Brüsszelben megválasztották a Radio Spectrum Policy Group (RSPG) alelnökének, jelentette be az NHH.

Az RSPG az Európai Bizottság spektrumpolitikai tanácsadó szerve és a rádióspektrum-felhasználás jövőt érintő stratégiai kérdéseivel foglalkozik. Az RSPG a frekvenciagazdálkodásért felelős tagállami hatóságok és a Bizottság képviselőiből áll.

A magyar szabályozóhatóságnak nagy elismerés, hogy az elektronikus hírközlésre vonatkozó keretszabályozás jövőjét meghatározó és így frekvenciagazdálkodási szempontból is kiemelten fontos időszakban az NHH elnökét választották meg alelnöknek. Az alelnöki teendőket 2009-ben automatikus elnöki év követi, minek során újabb lehetőség nyílhat a frekvenciagazdálkodás hazai tapasztalatainak európai szintre emelésére, illetve a legjobb külföldi tapasztalatok átvételére.

A 2008-as év a spektrumszabályozás szempontjából fontos év lesz, hiszen európai szinten nagy igény van a harmonizált és rugalmas szabályozásra, ami a jelenlegi szabályozási gyakorlat módosítását jelenti. Pataki Dániel korábbi megválasztása az európai nemzeti szabályozó hatóságok, az ERG 2008-as elnökének, valamint most az RSPG alelnökének fontos elismerése az NHH távközlés-szabályozásban elért eredményeinek, mely egyúttal Magyarországot és a magyar tapasztalatokat is meghatározó szerepkörbe helyezi.