Átadták a Kazincbarcikai Városi Bíróság új épületét szerdán, a beruházás mintegy 617 millió forintba került.

Az átadóünnepségen Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt mondta: az elmúlt időszakban az országban 26 felújított és – a kazincbarcikai bírósággal együtt – hét új épületet adtak át. Az intézményrekonstrukciós program a jövőben is folytatódik, Bicske, Szikszó, Szolnok és Nyírbátor bíróságaival – tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy az idén az igazságszolgáltatás területén a költségvetés sarokszámai megmaradtak, ez alapján 70 milliárd forintos állami forrással számolhatnak és körülbelül mintegy 5 milliárd forint saját bevételt terveznek.

Sisák Péter, a megyei bíróság elnöke közölte: az észak-borsodi Kazincbarcika bíróságán összesen 48 alkalmazott dolgozik, ebből 13 bíró. Korábban méltatlan körülmények között végezték munkájukat, az új épület kialakítása már elengedhetetlen volt.

A területet az önkormányzat ingyen biztosította, az 1.500 négyzetméteres épülete két év alatt készült el.

Sisák Péter arról is szólt, hogy Kazincbarcikán mintegy 1.200 büntetőpert, valamint másfél ezernyi polgári peres eljárást tárgyalnak, illetve körülbelül 8.000 fizetési meghagyásban döntenek.