Január 1-jétől a jelenleginél két büntetőponttal több jár minden egyes közlekedési szabálysértésért vagy bűncselekményért. A szigorításra azért volt szükség, mert az eddigi rendszernek nem volt elég visszatartó ereje.

Január 1-jétől szigorodik a közúti közlekedési előéleti pontrendszer: a közlekedési bűncselekményekért és szabálysértésekért kiszabható pontokat két ponttal megemelték – mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány célja a pontrendszer szigorításával az önkéntes jogkövető magatartás elősegítése, a közlekedés biztonságának javítása. Ezért közlekedési bűncselekményért a jövőben 9 pontot kapnak a normaszegő járművezetők, a mintegy 30 szabálysértésért pedig 1-5 pont között.

A biztos hozzátete: a jog azonban nem mindenható, így javítani kell az oktatás-képzés feltételrendszerét, fontos a szisztematikus rendőri jelentét és a folyamatos sebességmérés is. Ez vezethet ahhoz, hogy – ahogyan Franciaországban – 42 százalékkal csökkenjen a balesetek száma. Mint mondta, kiemelt fontosságú az utánképzési rendszer is.

Úgy becsülik, hogy ha nem változik a közlekedési morál, akkor 3500-5000 jogosítvány elvétele prognosztizálható a szigorúbb pontrendszer hatásaként. Várakozásai szerint július-augusztustól várható ugrásszerű változás a közlekedési morálban, miután visszavonták az első jogosítványokat. A jelenleg már kiosztott büntetőpontok életben maradnak, az elévülési idő pedig kettőről három évre nő.

A közelmúltban elfogadott objektív felelősség elvével kapcsolatban elmondta: a szabályszegők május 1-jéig, az úgynevezett felkészülési szakaszban csak értesítést kapnak arról, hogy ha már “élesben” alkalmaznák a jogszabályt, milyen joghátránnyal kellene szembesülniük.

Daróczi Dávid kormányszóvivő emlékeztetett rá: Gyurcsány Ferenc kormányfő ősszel hirdette meg a nulla toleranciát a közlekedés biztonságát veszélyeztetőkkel szemben. Mint mondta, évente 1200-1300 ember hal meg közlekedési balesetben. Hozzátette: az eddig hatályban lévő büntetőpontrendszernek nem volt elég nagy a visszatartó ereje, mivel – bár félmillió embernek volt legalább egy büntetőpontja – mégis mindössze 350 jogosítványt vettek el azért, mert a tulajdonosa elérte a 18 pontot.