A tárgyalás közben minden átmenet nélkül egy vasvázas székkel esett a bírói tanácsot vezető bírónőnek egy polgári peres eljárás alperese kedden a Pest Megyei Bíróságon. A történtekről Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke beszélt.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy egy polgári peres eljárásban az alperes minden átmenet nélkül egy vasvázas széket felragadva a tanácsot vezető bírónőre támadt. A bírónő mellett ülő férfi bíró a kezével védeni próbálta kolléganőjét, így a bírónőt nem a fején, hanem a vállán és a kezén találta el a szék. Az 51 éves támadó védője megpróbálta megvédeni a bíróság tagjait ügyfelétől, de őt is fejen ütötte a székkel. Az őrjöngő férfit végül az épület egyik őre fékezte meg. A kiérkező rendőrök őrizetbe vették. A bírónő szerint olyan gyorsan történtek az események, hogy a beépített riasztócsengőt sem volt ideje megnyomni. Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség nyomoz.

A bírónőnek a válla és az ujja eltörött, az ügyvédnőnek felhasadt a fejbőre. Őket kórházba vitték a mentők. A férfi bíró a kézfején sérült meg, ő nem akarta, hogy kórházba vigyék. A bírói tanács harmadik tagja sokkot kapott, ugyanúgy a bírósági fogalmazó, aki az asztal alá bújva tudta csak megvédeni magát a támadótól.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy az eljárás, éppen a támadó férfi cselekvőképességét volt hivatott megállapítani, de további részleteket nem közölt. A támadásról elmondta még, hogy az ügyről készült jelentés szerint nem volt előzménye vagy előre látható jele a férfi viselkedésének.

A történteket Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is elítélte. A rendkívüli tájékoztatón azt mondta, ha nem lett volna az esetnek ügyvéd sérültje, akkor is kiállnának a bíróságok és tárgyalótermek rendje mellett.

Lomnici Zoltán éppen az OIT ülésén vett részt, mikor a hírt kapta az eseményről. Az OIT erre újabb állásfoglalást adott ki a bíróságok, a bírák és tárgyalótermek védelméről. Lomnici Zoltán elmondta, hogy évek óta folynak tárgyalások arról, hogy a jelentősebb ügyeket tárgyaló bíróságokon állandóan legyen rendőr, de a tárgyalások eddig költségvetési okokból mindig kudarcba fulladtak. Most újra tárgyalást kezdeményez Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel, hogy mint Nyugat-Európában már bevett szokás, Magyarországon is legyen állandó rendőri jelenlét a bíróságokon.