Az állami szervek iránti bizalom rendkívül fontos, mert annak hiánya a szélsőségek felerősödéséhez vezethet – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint nem változott a lakosság körében a bíróságok megítélése.

Az alkotmányos jogok érvényesítése, azok garantálása az állami szervek feladata, ezért is nagyon fontos, hogy az intézményekbe vetett bizalom ne rendüljön meg – fogalmazott Lomnici Zoltán.

A Medián eddig hivatalosan még nem közölt adatai alapján a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt mondta: 2007-ben a móri ügyben bekövetkezett fordult ellenére sem változott a bíróságok megítélése az azt megelőző évhez képest.

Lomnici Zoltán külön kitért arra, hogy a bíróságok annak ellenére kaptak az előző évihez hasonló értékelést, hogy több állami szerv esetében a bizalom jelentős csökkenése olvasható ki az adatsorból.

Hozzátette: az 1.200-as mintával készült felmérésben a bíróságok a 100-as pontrendszerben 53-at kaptak, amely a 2-5 százalékos hibahatáron belül megfelel az elmúlt évek értékelésének. Ezzel a jogi intézmények és fegyveres testületek rangsorában a bíróságok a harmadikok, a lakosság ennél csak az Alkotmánybíróság, illetve az ügyészség iránt van kicsit több bizalommal.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a bíróság iránti bizalom – álláspontja szerint – a társadalommal folytatott őszinte párbeszédnek köszönhető, illetve annak, hogy nyíltan bemutatják azokat a nehézségeket is – mint például a személyzeti és tárgyi feltételek hiányát -, amelyek a bíróságokat sújtják.