A bírósági épületek többsége felújításra szorul, biztonsági szempontból pedig mindössze egyötöde felel meg teljes egészében a kor követelményeinek; a jövő évi költségvetési tárgyalásokon már nem kerülhető el, hogy hangsúlyosan szó essék a bírák létszámának bővítésről is – mondta Lomnici Zoltán hétfőn Kaposváron.

Az Igazságügyi Palota fennállásának 100 éves évfordulója alkalmából tartott centenáriumi ünnepséget követő sajtótájékoztatón a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke kitért arra is, hogy évről évre mind több a bíróságokhoz beérkező ügyek száma – a múlt évben meghaladta az 1,4 milliót -, ám létszámbővítésre nem kaptak engedélyt, így nőtt a bíróságok leterheltsége.

Lomnici Zoltán szerint az viszont kedvező változás, hogy az idén minden bíró kap számítógépet, amely gyorsabbá, hatékonyabbá teszi a munkájukat.

Az informatikai fejlesztések az elkövetkező két-három évben jelentős előrelépést hoznak – hangsúlyozta az LB elnöke.

Megjegyezte: a bírók nem csak a hatályos magyar és európai jogszabályoknak tudnak utánanézni, de kapcsolatuk lesz a belügyi adatbázisokkal, így akár egy tárgyaláson be tudnak szerezni olyan adatokat, amelyekre korábban heteket hónapokat kellett várni. Reményét fejezte ki, hogy az ítélkezés meggyorsítását szolgáló és a papíralapú ügyintézést visszaszorító informatikai fejlesztések megvalósításához európai uniós források is hozzájárulnak a már befogadott három projekt támogatása révén.

Lomnici Zoltán a bírákat ért támadásokkal kapcsolatosan elmondta: felmérték, s e hónapban összegzik, hogy a biztonságtechnikát illetően milyen mértékű fejlesztésekre van szükség az egyes bíróságokon, és ez milyen ütemben valósítható meg. Hozzátette: a tárgyalásokat Takács Albert miniszterrel kezdték el – mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke, hozzátéve: reméli, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium élén bekövetkezett váltás nem befolyásolja a megkezdett munkát és hamarosan dönthetnek a további teendőkről.

A bíróságok biztonságtechnikai fejlesztésére az idén a tavalyihoz hasonló összeg, azaz mintegy 300 millió forint áll rendelkezésre – közölte Lomnici Zoltán. A 145 bíróság esetében beléptető kapukra, a csomagok ellenőrzését, valamint a tárgyalótermekben a bírók védelmét szolgáló berendezésekre azonban több milliárd forintra lenne szükség – tette hozzá.

A LB elnöke szerint évről évre nő a bíróságok leterheltsége – az utóbbi három évben mintegy 200 ezerrel több ügy érkezett be -, ezért a következő évi pénzügyi tárgyalásokon már nem kerülhető el, hogy hangsúlyosan szó essék a létszámbővítésről.