Elkerülhetetlenné válik a jövőben a bírósági dolgozók létszámának bővítése az érkező ügyek számának folyamatos növekedése miatt, ezzel a kérdéssel már a költségvetés idei tárgyalásakor foglalkozni kell – mondta Lomnici Zoltán csütörtökön Pécsett.

“Nem tudom, hol van a teljesítőképesség határa, de már most is komoly küzdelmet folytatunk, hogy ne lehetetlenüljön el az ítélkezés” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a Pécsi Ítélőtábla összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

A hivatalából hatéves mandátuma lejárta miatt hamarosan távozó Lomnici Zoltán utalt rá: évente átlagosan százezerrel nő a bíróságra érkező ügyek száma, főként a különböző szabálysértési esetek emelkedése miatt.

Rámutatott, amíg 2004-ben még 1,1 millió, addig tavaly már mintegy 1,4 millió beadvánnyal számolhattak. A problémát azonban a bírák és kisegítő személyzetük létszámának kevesebb mint 10 százalékos bővítése jelentősen könnyítené.

Lomnici Zoltán úgy vélte, hogy idáig nem volt mód az ügyszám növekedésével arányos létszámemelésre, de talán a közeljövőben lehetőség nyílik rá, lévén, a “bíróságoké csak egy kis fejezet a költségvetésben”.

A főbíró az elmúlt hat év eredményeit értékelve kiemelte: elnökké választása óta 100 százalékkal nőtt a bíróságok költségvetése, az LB mára “naprakésszé vált”, s a Magyar Bíróképző Akadémián idén megindulhatott az emberi jogi képzés nagy nemzetközi emberi jogi szervezetek közreműködése mellett.