Tavaly tovább nőtt a bíróságok ügyforgalma: a közel 1,5 millió érkezett ügy 10 százalékos növekedést jelent – közölte Lomnici Zoltán szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezletét követő tájékoztatón rámutatott: a befejezett ügyek aránya ezzel szemben átlagban 9 százalékkal nőtt, látható, hogy növekszik az ügyhátralék is.

Tájékoztatása szerint az utóbbi három esztendőben évente 120 ezerrel több ügy érkezett az első fokon tárgyaló bíróságokra. Érdekességként említette, hogy miközben 1,5 százalékkal csökkent a peres eljárások száma, addig jelentős növekedés tapasztalható a nem peres ügyekben, elsősorban a szabálysértések számában.

Elmondta azt is, hogy az utóbbi három évben évente 100 ezerrel több ügyet fejeztek be mint a korábbi esztendőkben, ami komoly feladat elé állította az igazságszolgáltatást.

Lomnici Zoltán lényegesnek nevezte, hogy megmaradt a bizalom a bíróságok iránt. Egy felmérést idézve elmondta: az utóbbi 15 évben minimálisan, 5 százalékkal csökkent a bíróságok iránti bizalom, s ezzel az Alkotmánybíróság után a második helyen vannak, miközben például a köztársasági elnök esetében 15 százalékkal csökkent a bizalmi index.

Az elmúlt hat év értékelése kapcsán kiemelte a bíróságok politikamentességét, s megemlítette, hogy ez év végére minden bírónak lesz számítógépe, ami fontos lépés az elektronikus ügyintézés megvalósítása felé.

Lomnici Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a budapesti után a debreceni a legleterheltebb ítélőtábla.

Utóbbira tavaly 2096 új ügy érkezett, s 2139 ügyet fejeztek be jogerős ítélettel. Ezzel az ügyszámmal kilenc megyét is megelőzött a táblabíróság – tette hozzá Szabóné Kerékgyártó Judit, a Debreceni Ítélőtábla elnöke.