A két szervezet közötti együttműködés – közös nyilatkozatokban és fellépésben megnyilvánuló – elmélyítését tervezi az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa; Majtényi László és Szabó Máté erről pénteki találkozója után beszélt újságíróknak Budapesten.

Egyik lehetséges súlypontként a gyermeki jogok területét említette Majtényi László, megjegyezve, hogy itt “igencsak jelentős hatáskörökkel és szankcionáló erővel rendelkezik az ORTT“, miközben az ombudsmannak nincsen jogköre a magángazdaság szereplőivel szemben.

Utalt arra is, hogy párhuzamosan több alapjog érvényesülése között kell egyensúlyozniuk, s úgy fogalmazott: “egyikünk sem kíván engedni annak a morális pániknak, amely mondvacsinált ügyeket kreál”.

“Magyarországon évente egy nagyközségnyi vagy kisvárosnyi gyermek esik erőszak áldozatául” – mondta Szabó Máté, aki kiemelte: munkájuk során fontos különbséget tenni a szabadság és a szabadosság között.

Azt hangoztatta, hogy már fiatalkorban is fontos a jogtudatosítás. A gyerekek “vegyék észre, hogy a média veszélyes is lehet rájuk nézve” – mutatott rá egy újabb feladatra az ombudsman.