Kedden teszi közzé döntését az Európai Emberi Jogi Bíróság a vörös csillag viselésének tilalma miatt indított perben – derült ki a testület internetes oldalán olvasható közleményből.

Vajnai Attila, a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnöke azt követően indított pert a Magyar Állam ellen Strasbourgban, hogy idehaza jogerősen elmarasztalták a magyar jogszabályok által tiltott önkényuralmi jelképnek minősített vörös csillag viselése miatt.

A kommunista politikus ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában – a Munkáspárt alelnökeként – egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezért első fokon egy éves próbára bocsátotta őt, majd fellebbezése után az ügy a Fővárosi Bíróság elé került, amely 2004 júniusában az Európai Bírósághoz fordult, arról kérve állásfoglalást, megfelel-e az uniós joggyakorlatnak a magyar szabályozás.

Egy évvel később az európai bírói fórum úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre az ügyben; ezt követően a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helyben hagyta az elsőfokú döntést. Vajnai Attila a tárgyaláson és az ítélethirdetéskor is vörös csillagot viselt zakóján, s amikor a bíró annak levételére szólította fel, egy vörös sállal takarta el a jelvényt.

Vajnai Attila ellen az utóbbi két évben is több eljárás indult, mivel megemlékezéseken, politikai rendezvényeken vörös csillaggal a zakóján jelent meg, illetve az általa szerkesztett internetes oldalon feltűnt a szimbólum.