Az Európai Bizottság szerdán előterjesztett javaslata értelmében 2014-ig fokozatosan emelnék a cigaretta és a finomra vágott dohány jövedéki adóját.

Az Európai Bizottság módosítaná a dohánytermékek jövedéki adójáról rendelkező irányelvet, melynek keretében 2014-ig fokozatosan emelnék a cigarettára és a finomra vágott dohányra kivetett minimális adószintet. A javaslat emellett pontosítaná a dohánytermékek különféle kategóriáit, betömve ezzel azokat a kiskapukat, melyek eddig lehetővé tették, hogy egyes cigarettákat és cigarettadohányféléket az alacsonyabb adóval terhelt szivarként vagy éppenséggel pipadohányként értékesítsenek.

A szerdán előterjesztett javaslat csökkentené a dohánytermékekre kivetett adószintek közötti különbségeket is a tagállamok között, és így segítene az Unión belüli dohánycsempészés elleni küzdelemben is. A Bizottság abban bízik, hogy az új jogszabálynak köszönhetően az adózási szabályok nem csak egyszerűbbé válnak, de az irányelv hozzájárul ahhoz is, hogy a következő öt évben 10 százalékkal visszaessen a dohánytermékek fogyasztása az Európai Unióban.

A jelenleg hatályos jogszabályok a kiskereskedelmi ár 57 százalékában határozzák meg a cigaretta minimális jövedékiadó-tartalmát azon termékek esetében, melyek a „legnépszerűbb árkategóriájú” besorolás alá esnek. Ennek összege nem lehet kevesebb, mint 64 euró/1000 cigaretta.

Ezt a kategóriát azonban harminc évvel ezelőtt alkották, amikor jellemzően egyetlen nagy márka uralta a tagállami piacokat. Mostanra azonban a piacok sokkal dinamikusabbá váltak, a népszerű márkák száma is megsokszorozódott.

A most bemutatott javaslat szerint a legnépszerűbb árkategória helyett a Bizottság a cigaretták esetében súlyozott átlagárat vezetne be: a jelenlegi 57 százalékot 2014-re ezen súlyozott ár 63 százalékára, az ezer cigarettára számított 64 eurós minimális jövedéki adót pedig az összes cigaretta esetében 90 euróra emelnék fel.