Újabb vöröcsillag-viselési ügyben fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához Vajnai Attila és a pár hónapja vele közös perben elítélt Horváth Sándor; az eljárás során Horváth Sándor annak megállapítását is kéri, hogy nemcsak e szimbólum, de a sarló-kalapács viselése sem jogellenes. Ezt Vajnai Attila közölte szerdán.

Közlése szerint most azt a június 10-én, több ügy egyesítése után jogerőre emelkedett ítéletet támadják meg, amelyben társával együtt tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért marasztalták el; őt 120 ezer forint pénzbírsággal sújtották, míg Horváth Sándort egy évi próbára bocsátották.

Emlékeztetett arra: az ítélet alapjául szolgáló esetek közül az váltotta ki a legnagyobb sajtóvisszhangot, amikor őt és későbbi vádlott-társát 2004. április 3-án a budapesti szovjet emlékmű megkoszorúzása közben őrizetbe vették; az eset kapcsán számos közéleti szereplő petícióban fejezte ki tiltakozását.

Vajnai Attila tájékoztatása szerint már megkezdték a beadvány előkészítését, amelyet várhatóan egy hónapon belül nyújtanak be az emberi jogi bíróságon.

Az európai emberi jogi fórum június 17-én meghozott – két héttel később publikált – döntésében kimondta: sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

Vajnai Attila, a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnöke azt követően indított pert a magyar állam ellen Strasbourgban, hogy idehaza jogerősen elmarasztalták a magyar jogszabályok által tiltott önkényuralmi jelképnek minősített vörös csillag viselése miatt.

A kommunista politikus ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában – a Munkáspárt alelnökeként – egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött zakójára.

A strasbourgi székhelyű bíróság döntésében megállapította, hogy az önkényuralmi jelképek használatát tiltó magyar büntetőjogi szabályok önmagában a vörös csillag viselését is büntethetővé teszik, nem igénylik annak bizonyítását, hogy a jelkép puszta közzététele kimeríti a totalitárius propaganda cselekményét. A tilalom túlságosan széleskörű, tekintettel a vörös csillag többes jelentését.