Pedofília miatt tizennyolc gyanúsított ellen indított eljárást a rendőrség – mondták el tegnap a nyomozás vezetői. Az országos akcióban 54 helyszínen tartottak házkutatásokat. A szakemberek a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet.

“Egy októberi Europol-jelentés szerint olyan honlapokra bukkantak, amelyekre Magyarországról töltöttek fel pedofil tartalmú fényképeket” – mondta Tamás Gábor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón. Nemzetközi együttműködés keretében a november 19-i országos akcióban tizenhárom megyében és a fővárosban tartottak házkutatásokat, és tizennyolc férfi ellen indítottak büntetőeljárást. A lefoglalt adathordozók tartalmát számítástechnikai szakemberek elemzik, vizsgálataik eredményétől függően további gyanúsításokra is sor kerülhet.

Vizsgálják azt is, hogy az elkövetők közt van-e olyan, aki nemzetközi pedofil hálózat tagjaként követett el bűncselekményt – mondta az ezredes.

Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója az internetes tér terroristáinak nevezte a pedofilokat, akiknek a világháló kiváló terepet nyújt a gyerekekkel való személytelen kapcsolat létrehozására. Mivel ezek az emberek nem motiváltak a változásra, így gyakorlatilag kezelni sem lehet őket, az ellenük való védekezés egyetlen útja a gyerekek, a szülők és a pedagógusok rendszeres felvilágosítása.

“A Biztonságos Böngészés Program segít abban, hogy gyermekeinket megóvjuk az internet veszélyes tartalmától és a pedofilokkal való online beszélgetésektől” – mondta Schiroky Vilmos, a program koordinátora. Hozzátette: a rendőrség által adatbázisba rendezett kulcsszavak segítségével a szoftver képes arra, hogy a veszélyt észlelve megszüntesse a kapcsolatot a beszélgető felek között. A szűrőszoftvert háromezer iskolai és kétezer otthoni számítógépre telepítették már fel, működéséről, hasznosságáról lakossági fórumokon adnak tájékoztatást a szakemberek.