Kibővült az év végén forgalmazható pirotechnikai eszközök köre. A módosított jogszabály alapján az idén a kis tűzijátékok mellett már a harmadik kategóriába sorolt közepes tűzijátékokat is lehet forgalmazni, és engedély nélkül fel is lehet használni őket. Petárdázni a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul tilos.

A kis és közepes tűzijátékokat nagykorúak december 28. és 31. között vásárolhatják meg, felhasználni pedig december 31-én este hat órától, másnap reggel hatig lehet – mondta tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatóján Povázsai Sándor alezredes, az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti Osztályának vezetője. Ha a tűzijátékokat nyilvános rendezvényen használják fel, akkor ezt az esemény előtt három munkanappal írásban kell bejelenteni a rendezvény helyszíne szerinti illetékes rendőrkapitányságon. Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket a 14. életévüket betöltöttek egész évben megvásárolhatják és használhatják.

Az alezredes tájékoztatása szerint a rendőrség tavaly robbanóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatban 612 szabálysértési eljárásban 433 embert marasztalt el, és csaknem nyolcmillió forint pénzbírságot szabott ki.

Az idén az első fél évben 327 szabálysértési eljárásban 247 személyt elmarasztalása mellett négymillió forint büntetést rótt ki.

A tűzijátékokat csak olyan üzletből szabad megvásárolni, amelynek működési engedélye van, a fel nem használt, vagy lejárt szavatosságú termékeket január 5-ig kell visszavinni a forgalmazóhoz. Akárcsak az elmúlt három évben, úgy az idén is tiltott a petárda birtoklása és használata.

Révai Róbert, a Rendőrségi Egészségügyi Központ vezetője az illegálisan vásárolt tűzijátékok kockázatára figyelmeztetett, és kiemelte, hogy a legtöbb esetben nem ismert a töltet mennyisége és minősége, ezért ezek az eszközök végtagok roncsolódásához és égési sérülésekhez vezethetnek.

Az elmúlt években a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően kevesebben kerültek kórházba tűzijáték okozta sérülésekkel. “Az illegális pirotechnikai termékek főleg Ausztriából és Szlovákiából kerülnek az országba, és piacokon értékesítik őket” – mondta Huszák András, a készenléti rendőrség vezető tűzszerésze.

A szakember elmondta, hogy a biztonsági előírásokat a legális termékek használatakor is be kell tartani.