Tilos a dohányzás a terézvárosi játszótereken és azok ötméteres körzetében 2009. február 1-jétől – ismertette Markocsány Zoltán (SZDSZ), az önkormányzat képviselője pénteken a VI. kerület képviselő-testület által elfogadott határozatot.

A határozat szerint a tilalom megszegése szabálysértésnek minősül, és 3-20 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtandó. Az új rendelet az egészséghez és az egészséges környezethez fűződő jogok érvényesülését segíti elő.

A testületi döntésnek köszönhetően egyrészt csökkenhet a játszótéri passzív dohányzás lehetősége, másrészt nem közvetít negatív példát gyermekeknek – olvasható a határozat kezdeményezőjének közleményében.

A fővárosban a VI. kerületen kívül az I. kerületben sem szabad rágyújtani a játszótereken, ezt a példát követné a IX. kerület is, ahol napirendre vették az ügyet.

A cél, hogy a kezdeményezés összfővárosi szabályozássá váljon, ezért John Emese, a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője még december eleji bejelentése szerint megkereste a főpolgármesteri kabinetet, hogy a Fővárosi Közgyűlés is tűzze napirendre a dohányzás tiltását játszóterein. A politikus szerint a tervezet januárban kerülhet a közgyűlés elé.