Szlovénia – Horvátországgal folytatott határvitája miatt – már a hét közepén jelezte: blokkolja a tárgyalások megkezdését több fejezettel kapcsolatban, így ma csak egy új fejezetet nyitottak meg az EU-horvát tárgyalásokon. Törökország esetében két új területtel kapcsolatban kezdődtek meg az egyeztetések.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök még szerdán (2008. december 17.) jelentette be, hogy megvétózza a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatását. Ljubljana összesen tizenegy fejezettel kapcsolatban fogalmazott meg ellenvetést. Szlovéniának azzal kapcsolatban vannak fenntartásai, hogy a Horvátország által előterjesztett dokumentációs anyagban Zágráb az általa kívánatosnak tartott szlovén-horvát határvonalat veszi alapul.

Mindamellett azt is hozzátette a szlovén miniszterelnök, hogy a vétótól függetlenül Szlovénia Horvátország csatlakozásában érdekelt. Szlovénia azt szeretné, hogy Horvátország nyilvánítsa ki: a szóban forgó dokumentumoknak nincs közük a határvitához, abban nemzetközi döntőbíróságnak kell döntenie. Eddig azonban nem született ilyen nyilatkozat.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök élesen reagált szlovén kollégája bejelentésére, és példátlannak nevezte Ljubljana lépését az uniós csatlakozási tárgyalások történetében. Sanader szerint Szlovénia a vétóval árt a jószomszédi viszonynak, megsérti a szolidaritás és a közösség elvét, amely az EU alapját adja. Hangsúlyozta, hogy Zágráb nem enged a határvita kérdésében, és „nem akarja területtel megvásárolni az uniós tagságot”. A miniszterelnök kijelentette: Horvátország eltökélt abban, hogy a vétó ellenére a terveknek megfelelően, 2009-ben lezáruljanak a csatlakozási tárgyalásokat.

Az EU-horvát csatlakozási tárgyalásokon 2005 októbere óta a 35 tárgyalási fejezetből a mostani, közbeszerzéssel kapcsolatos fejezettel együtt eddig összesen huszonkettőt nyitottak meg, és hetet zártak le ideiglenesen.

Két új török fejezet

Törökországgal két új témafejezetet nyitottak meg pénteken Brüsszelben. Ankara eddig nyolc témafejezetet tudott megnyitni, és most a tőke szabad áramlásáról, valamint a médiareformról szóló fejezet megnyitásával ez a szám tízre emelkedett. Az eredményesen lezárt fejezetek száma azonban török vonatkozásban ma még csupán egy.