Szűcs Erika szerint társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot. A szociális és munkaügyi miniszter erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában beszélt vasárnap este annak kapcsán, hogy a kibővített kormánykonzultáción – a gazdasági és a pénzügyminiszterrel együtt – ő kapta legtöbb feladatot a kormányfőtől a nemzetközi recesszióval összefüggésben.

A miniszter úgy fogalmazott: “elég világos üzeneteket kapunk, hogy tudomásul kell venni, hogy különösen ilyen helyzetben nem célszerű a legmagasabb jövedelműeket is családi pótlékkel támogatni”. Ha akarjuk, akkor ezt meg lehet csinálni: megnézem, hol lehet egy ésszerű határt meghúzni, valahogy körbeírjuk, mi az a kategória, ahol ez már nem jár – fogalmazott.

Hozzátette: más típusú rendszerszerű átalakításra nem érkezett javaslat.

Szűcs Erika úgy látja, a szociális tárcához tartozó területen az idén nagyjából 60 milliárd forint takarítható meg anélkül, hogy az veszélyeztetné a szociális biztonságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen átalakítás lesz, a rendszernek mindenképpen garantálnia kell a lakhatás fenntartását, a munkába járás, a foglalkoztatás támogatását, illetve a gyermekek védelmét.

A miniszter kitért arra is: nemcsak arról van szó, hogy milyen feladatokat nem hajtanak végre az idén, hanem arról is, hogyan avatkoznak be a rendszerbe, hogy fenntartható legyen.