Az országban egyedülálló társulási modell megvalósítását, közös polgármesteri hivatal felállítását tervezi három, egymással nem szomszédos Hajdú-Bihar megyei település; Körösszakál, Bedő és Bojt község egy 1990-es jogszabály alapján hozna létre egy körjegyzőségnél lazább és ahhoz nem kötött társulást – mondta Samók Gyula, Körösszakál polgármestere kedden.

A jelenleg Komádival közös körjegyzőségben működő Körösszakál polgármestere nem elégedett a jelenlegi rendszerrel; szerinte az nem működik, hogy a kis községek városokhoz csatlakoznak.

“A kisebb településeknek mások a feladataik, a problémáik, mint egy városnak, így ésszerűbb lenne, ha a hasonló helyzetben lévő kisebb községek inkább egymással foghatnának össze, egyenrangú partnerekként” – mondta.

Samók Gyula szerint így feladataikat hatékonyabban tudnák elvégezni, elsősorban az oktatás területén, hiszen az ezzel kapcsolatos kiadások viszik el a költségvetésük kétharmadát. Megjegyezte: Körösszakál és Bedő már most is közös iskolát működtet, és nem is tehetnének másként, ha társulni szeretnének, mivel az egész megyében csak ezen a két településen van román kéttannyelvű oktatás. A két település és Bojt a jövőben az oktatás mellett a szociális feladatok és a közművelődés területén is szorosabban kíván együttműködni – tette hozzá.

A polgármester úgy látja, hogy a célok gyakorlati megvalósításához egy 1990-es jogszabály “felfedezése” lehet az eszköz: míg körjegyzőséget csak közigazgatásilag egymással határos települések alakíthatnak, addig közös polgármesteri hivatal felállításánál ilyen megkötés nincs – ez a Samók Gyula által vázolt modell legfontosabb pontja.

A megvalósítás azonban időigényes: a három község képviselő-testületének azt meg kell szavaznia, majd a lakosoknak kell népszavazáson igent mondaniuk a tervezetre, csak azt követően lehet kilépni a körjegyzőségből, amit a legkésőbb június 30-ig jelezniük kell a településeknek. Ha ez nem történik meg, akkor újabb egy évet kell várniuk. A polgármester kitért arra: könnyíti a helyzetüket, ha a parlament a tavaszi ülésszakán elfogadja az úgynevezett csatlakozási önkormányzati törvényt, akkor nem kellene az év vége előtt hat hónappal – azaz június 30-ig – jelezni a körjegyzőségből való kilépési szándékot.

Samók Gyula bizakodóan beszélt a jogi procedúráról: Körösszakál és Bedő képviselő-testülete már a jövő héten megtárgyalja a tervezetet, április-májusban pedig ki lehet írni a népszavazást, ezáltal még június 30. előtt tudják jelezni a körjegyzőségnek kilépési szándékunkat, így a társulás 2010. január 1-jével életbe is léphetne.

A társulás pénzügyi előnye az lenne, hogy a községeknek nem kellene befizetniük a körjegyzőségi díjat, amely például Bedő esetében 8 millió forint évente. Terveik szerint a három település képviselő-testülete megmaradna, csak a polgármesteri hivatal lenne közös, és együtt tartanának egy jegyzőt, aki mindhárom községben hetente kétszer fél napot töltene – mondta a polgármester.