El kell ismerni a nők – és a férfiak – háztartási és informális munkájának értékét minden tagállamban jogi, gazdasági és társadalmi szinten, és biztosítani kell, hogy egyenlő esélyekkel induljanak a jövedelmek, a foglalkoztatási kilátások, a társadalombiztosítás, illetve a nyugdíjak terén. A nemek közötti megkülönböztetés megszüntetéséről és a nemzedékek közötti szolidaritásról szóló jelentésről a hétfői strasbourgi plenáris ülésen tárgyaltak a képviselők.

Az EP nőjogi szakbizottságának jelentése szerint „az európai lakosság körében van egy jelentős számú, középkorú nőkből álló nemzedék, amelynek egyszerre kell betöltenie az anyaszerepet, emellett gondoskodnia kell az idősekről, a gyerekekről és a betegekről, és pénzt kell keresnie a munkaerőpiacon a család megélhetéséhez”.

Háztartásvezetés mint szervezői készség az állásinterjún

A nevelői feladatok, a gondozás, vagy a háztartási munkák ellátása során szerzett készségeket figyelembe kell venni a nők munkaerőpiacra történő visszatérésekor – olvasható az Anna Záborská (néppárti, szlovák) által jegyzett jelentésben.

A szakbizottság szerint „elemezni kell azokat a kutatásokat, amelyek a munkaszerződésből a megbízási szerződésbe való átlépést javasolják.”

Szülői szabadság kedvezőbb feltételekkel – az anyáknak és az apáknak is

A nőjogi szakbizottság szerint mindenki számára, aki „a generációk közötti szolidaritás érdekében meg kívánja szakítani karrierjét vagy csökkenteni kívánja munkaidejét, biztosítani kell a rugalmas munkaidő lehetőségét”. A kis- és középvállalkozásoknak fokozottabban kell együttműködniük a dolgozóikkal, az hatóságoknak pedig nagyobb pénzügyi rugalmasságot kell mutatniuk az állami segélyek tervezésében – olvasható a jelentésben.

A szakbizottsági képviselők „a családi és a szakmai élet összeegyeztethetőségét szolgáló politikák felülvizsgálatát” kérik, annak érdekében, hogy „az anyasággal járó költségek ne csak a vállalatot terheljék, hanem a közös állami kasszát is”, valamint „javuljon a gondozásra szoruló személyek, különösen a gyermekek, a fogyatékkal élők és az időskorúak hozzáférése a felügyeleti és segítő szolgáltatásokhoz”.

A jelentés szerint ki kell dolgozni az édesanyák számára az egyéves gyermekgondozási szabadság intézményét, az apasági szabadság és a szülői szabadság kezelését pedig javítani kell, mivel a tagállamokban a férfiaknak még mindig csak kis százaléka él ezzel a szabadságolási lehetőséggel.

Igazságosabb nyugdíj- és adószámítás

„A tagállamok nyugdíjrendszereiben még mindig sok az olyan nő, aki csak származtatott, azaz a férje foglalkoztatásán keresztül szerez jogot a nyugdíjra, így a szegénységben élő idősek többsége nő” – áll a jelentésben. A képviselők ezért arra kérik a tagállamokat, a fizetésekben „kezeljék a nyugdíjrendszerek egyenlőtlenségeit okozó strukturális tényezőket, például a munkaerő-piaci egyenlőtlenséget, vagy a nemek közötti szakadékot”.

A képviselők olyan költségvetési politikát szeretnének, amely „az adórendsze vagy az adókönnyítések révén figyelembe veszi a háztartás pénzügyi kötelezettségeit, különösen a gyermekek felügyeletének és az idősek vagy gondozásra szorulók ellátásának költségeit”.

A háztartási munka is a GDP része

„A nők hozzájárulása a GDP-hez még magasabb lenne, ha ellentételezés nélkül végzett munkájukat is beszámítanák” – írja Záborská. A tagállamok statisztikai hivatalainak ezért ki kellene dolgozniuk egy olyan módszert, amellyel „a nemzedékek közötti szolidaritás terén végzett láthatatlan munka” értékét nemenként ki lehetne mutatni – javasolja az EP nőjogi szakbizottsága.

A jelentés szövege