Jogerősen is megnyerték a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Kht. ellen indított próbapert Sigray Antal örökösei, akik egy szobor kiadását kérték az intézménytől – tájékoztatott a leszármazottak képviselője csütörtökön.

Schell József közölte: az ingóság kiadása címén 2007 novemberében indult próbaperben a Zala Megyei Bíróság hozott csütörtökön jogerős ítéletet, amelyben a múzeumot arra kötelezték, hogy a Páris ítélete című szobrot adja ki az örökösöknek, az ítélet ellen pedig fellebbezni már nem lehet. Meglátása szerint a döntés jelentős kihatással lehet további mintegy 220 tárgy sorsára is.

A Sigray-örökösök a Helikon Kastélymúzeum Kht.-tól azt kérték, hogy adják át a szobrot, de ezt a múzeum elutasította. Tavaly novemberben a Keszthelyi Városi Bíróság első fokon már az örökösöknek ítélte a műtárgyat.

Schell József elmondta, hogy a leszármazottak az elmúlt napokban pert indítottak a Magyar Nemzeti Múzeum ellen is 14 darab családi festmény kiadása érdekében. Ezeket a műtárgyakat sem adta ki az intézmény, “holott ezek jogi megítélése azonos a korábban végrehajtói asszisztenciával kiadott Ocskay Johanna portréjával” – tette hozzá.

Az örökösök 2008 novemberében első fokon ugyancsak pert nyertek az Iparművészeti Múzeummal szemben, egy angol karosszék kiadása ügyében. A múzeum fellebbezése miatt ezt másodfokon tárgyalja majd a bíróság.

Sigray Antal gróf leszármazottai korábban egyezséget ajánlottak annak az öt magyarországi közgyűjteménynek, amely a gróf mintegy 250 műtárgyát őrizte, de csak a Szépművészeti Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum adta ki az értékeket.