A parlamenti és az önkormányzati képviselők politikai és gazdasági összeférhetetlenségére vonatkozó törvényjavaslatot nyújtott be a hét végén két szabad demokrata képviselő. Ezt Gusztos Péter, az egyik beterjesztő közölte hétfőn.

A liberálisok ügyvivője elmondta, hogy amikor a kisebb parlamentről és az önkormányzati reformról sorban jelennek meg az elképzelések, akkor ezekhez szerintük oda kell tenni az összeférhetetlenség szabályozását is.

Gusztos Péter kifejtette: Hankó Faragó Miklóssal közösen benyújtott javaslatuk politikai része arra irányul, hogy a parlamenti képviselők ne tölthessenek be önkormányzati tisztségeket, ne lehessenek polgármesterek, önkormányzati képviselők, megyei közgyűlések tagjai vagy elnökei.

A gazdasági rész többek között azt szabályozza, hogy a polgármesterek és önkormányzati képviselők ne lehessenek vezető tisztségviselői olyan cégeknek, amelyekkel az önkormányzat szerződéses viszonyban áll.

Gusztos Péter azt mondta: javaslatuk védi a döntéshozó testületek függetlenséget, és biztosítja, hogy azok mentesek legyenek a befolyásolástól és az összefonódástól. Hozzátette: véleménye szerint a pártfinanszírozás rendbetétele mellett ez is a tisztább közélet egyik alapfeltétele.