Cáfolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője azt a szerdai sajtóhírt, hogy Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke és Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese pályázott volna a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára.

A Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese március 2-i határidővel írt ki pályázatot a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi posztjára. Az MTI szerdán nem kapott információt arról a Legfelsőbb Bíróságon, hogy kik pályáztak a megadott határidőig a posztra.

Ujkéry Csaba, az OIT szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: a Legfelsőbb Bíróság jogosult nyilatkozni ebben az ügyben.

Azt azonban a szóvivő elmondta, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét – az Országos Igazságszolgáltatási Tanács előzetes véleményének beszerzésével, a Legfelsőbb Bíróság elnökének javaslatára – a köztársasági elnök hatéves időtartamra nevezi ki.

Kaposvári Bertalan – az április 1-jén nyugdíjba vonuló, elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettes – még tavaly novemberben írt ki elnökhelyettesi pályázatot. Akkor ezt azzal indokolta, hogy kötelessége volt kiírni a pályázatot, hogy ne maradjon vezető nélkül a bíróság. A pályázatot későbbi indoklása szerint azért vonta vissza, mert az okafogyottá vált azzal, hogy Sólyom László köztársasági elnök jelöltet állított a főbírói tisztre.

A legutóbbi, március 2-án lejárt pályázatot a Magyar Rádió információja szerint két hete írta ki az elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettes.