A kormány 180-ról 365 napra változtatná a gyermekgondozási díjra (gyed) való jogosultsághoz szükséges biztosítási jogviszonyt – közölte Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A tárcavezető a kormánynak a célzottabb szociális rendszer kialakítására vonatkozó javaslatait ismertette.

Tájékoztatása szerint eddig a gyedre való jogosultságnak egy viszonylag laza feltétele volt, hiszen ha valaki a gyermek születése, illetve a gyed folyósításának időpontja előtti két éven belül 180 nap biztosítási jogviszonyt szerzett, akkor jogosulttá vált arra, hogy a gyermek kétéves koráig az említett ellátásban részesülhessen.

Ez a szabályozás lehetővé tette azonban azt is, hogy valaki nem valós munkaviszonyt létesítsen akkor, amikor megtudja, hogy gyermeket vár – mondta Szűcs Erika.

Emiatt a kormány javasolja, hogy emeljék fel a gyedre való jogosultság biztosítási előfeltételét 180 helyett 365 napra. Ezt az időtartamot továbbra is a megelőző két évben kellene teljesíteni.

A módosítás rendezné azt a helyzetet is, miszerint mindeddig az álláskeresési támogatás nem számított bele a biztosítási időbe – tette hozzá a miniszter.

Megjegyezte, a terhességi gyermekágyi segélynek is a megelőző két éven belül teljesített 365 nap biztosítási jogviszony lesz az ellátás feltétele a javaslat szerint.

Szűcs Erika közlése szerint továbbra is fennmarad az az intézmény, hogy a gyed kétéves lejárta után plusz egy évig lehet gyermekgondozási segélyt (gyes) igényelni, amelynek összege jelenleg 28.500 forint. A gyes mellett – amelynek jelenlegi szabályozásához a kormány nem nyúlt – munkát is lehet vállalni.

A tárcavezető emellett kifejtette, a családi pótlék módosításai azt célozzák, hogy a pótlék felhasználása a gyermek érdekét jobban szolgálja. Így a családi pótlék családi juttatássá változik, számításának nem, folyósításának szabályai viszont módosulnak.

Az új folyósítási rend szerint a 18 éves korig járó családi juttatás két szakaszra oszlik majd. Az első szakaszban, 15 éves korig családi juttatásként, 15 év felett pedig oktatási támogatásként folyósítják majd.

Szűcs Erika elmondta, 0 és 15 éves kor között a családi juttatás kifizetésében akkor van módosulás, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer problémát jelez a családban. Ebben az esetben a szolgálat a szülővel együtt megpróbál olyan pénzfelhasználási tervet készíteni, amely biztosítja a gyermek alapvető jogainak érvényesülését, mindenek előtt a lakhatás fenntartásának és az iskoláztatásnak a biztosítását. Ha ez nem sikeres, akkor a település jegyzője a gyermeket védelembe veszi, és a védelem után járó családi pótlék 50 százalékát természetbeni juttatásként biztosítják.

15 éves kor felett az oktatási támogatás akkor járna, ha a gyermek eleget tesz a tankötelezettségének – közölte Szűcs Erika.