Ma megkezdődik a kormányfő által a közelmúltban bejelentett intézkedéseket megalapozó törvényjavaslatok általános vitája, köztük a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosításé és az azzal összefüggő választójogi törvényé, valamint az adórendszert átrendező javaslatoké.

A kormány azt javasolja: az alkotmányban rögzítsék, hogy az országgyűlési képviselők száma legfeljebb 200 fő lehet. A választójogi törvényjavaslat ezt úgy pontosítja, hogy 199 fős legyen az Országgyűlés, 176 képviselőt területi listáról válasszanak meg, míg 23-an országos kompenzációs listáról kapjanak mandátumot az egyfordulós választáson.

Megkezdődik az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításának általános vitája is. Ennek alapján július 1-jétől 20 százalékról 23 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó normál kulcsa, és szintén emelkedik az üzemanyagok, a cigaretta és az alkohol jövedéki adóterhe is.

Lefolytatják annak az alkotmánymódosításnak a vitáját, amely Magyarország által vállalt nemzetközi jogi kötelezettségeket kíván bevezetni, az alkotmányba foglalva a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésének tilalmát. Ha a módosítást elfogadják, akkor az alkotmányban az is szerepelne: a véleménynyilvánítás szabadságának, valamint a sajtószabadságnak a gyakorlása nem irányulhat nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltésére, valamint a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék terjesztésére.

Megvitatják azt az alkotmánymódosítást is, amellyel tovább szűkül az Országgyűlés csapatmozgást engedélyező hatásköre, így a jövőben a kormány dönt a Magyar Honvédség békefenntartásban való részvételéről, a külföldi hadműveleti területen végzett humanitárius tevékenységéről.

Lefolytatják az atomenergia 2007-es hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitáját.