Tűzgyújtási tilalom van az országban: tilos tüzet rakni az erdőkben és a szélüktől számított 200 méteren belül, az erdőkben kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint a vasutak és közutak mellett. A családi házak kertjeiben azonban el szabad égetni a gazt, az önkormányzat rendeletének megfelelő szabályok betartásával – mondta el Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium április 8-ától rendelte el az országos tűzgyújtási tilalmat, mert az utóbbi időben a csapadékmentes az időjárás és az emberi gondatlanság miatt jelentősen megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma – emlékeztetett a szóvivő.

Hozzátette: a tilalom azonban nem vonatkozik a családi házak udvarán sütés, főzés, vagy akár a gaz égetése miatt gyújtott tüzekre. Mint mondta, a gaz, a szemét égetésekor azonban figyelembe kell venni a helyi önkormányzat rendeletét, mivel az napszakhoz vagy időszakhoz kötheti a gazégetést.

Hangsúlyozta, hogy a telkeken lévő gazt, szemetet csak körültekintően szabad meggyújtani, gondoskodni kell az alapvető biztonsági intézkedésekről, például körül kell határolni a tüzet, oltóanyagot kell kikészíteni, és a legfontosabb, hogy a tüzet nem szabad őrizet nélkül hagyni.