A kormány egyik, a közrend védelmében tervezett lépése kiküszöböli a szabálysértési eljárás egyik hibáját, de ez valószínűleg nem befolyásolja a vidék közbiztonságáról kialakult képet – mondta Németh Zsolt kriminológus csütörtökön.

Németh Zsolt rendőrségi főtanácsost a kormánynak a közrend és a közbiztonság megerősítésére tervezett egyik lépéséről kérdezte. A kormány elképzelése szerint ugyanis ismét nyomozna a rendőrség a 20 ezer forintnál kisebb értékű vagyon elleni cselekmények ügyében is.

Jelenleg a 20 ezer forintot el nem érő kárt okozó vagyon elleni cselekmény – lopás, csalás, sikkasztás – az szabálysértés, nem bűncselekmény, ezért az önkormányzat szabálysértési előadója jár el az ügyben. Ilyen esetekben a rendőrségnek akkor sem kell nyomoznia, ha ismeretlen az elkövető.

Ezek a cselekmények is azonnal a jegyzőhöz kerülnek, noha nyilvánvaló, hogy neki se kapacitása, se szakképzettsége nincs a tettesek előkerítéséhez – ismertette az intézkedés hátterét Németh Zsolt.

A rendőrség nyomozási kötelezettségét akarják most visszaállítani, nagyon helyesen – mondta a kriminológus. Hozzátette: ha a tettes átmászik a kerítésen, akkor az már nem szabálysértés, hanem jogtalan behatolás útján elkövetett lopás, ami pedig bűncselekmény, értékhatárra tekintet nélkül. Tehát az az elképzelés, hogy a kertben lévő dolgokat azért kell a tulajdonosnak “megvédeni”, mert a hatóság nem indít eljárást, nem igaz.

Azt is megjegyezte, hogy az ORFK utánajárt, mennyi ismeretlen tettes által elkövetett, jegyzőhöz utalt szabálysértési ügy van, amiből a lakosságnak az az érzete keletkezhet, hogy a rendőrség sorozatosan nem csinál semmit. Kiderült, hogy csak kevés, ami pedig nem indokolja, hogy a rendőrségről széles körben ilyen tévhit alakuljon ki – mondta.

Az is gondot okoz, hogy nincs rendes nyilvántartás, országos adattár a szabálysértésekről. Helyben még volna, de ha valaki megváltoztatja a lakhelyét, akkor a következő ügye már nem ugyanoda kerül. Azt sem lehet tehát megnézni, hogy valaki notórius elkövető-e. A szabálysértési értékhatár alatt elkövetett vagyon elleni cselekmények pedig nincsenek benne a bűnügyi statisztikában sem.

A kriminológus szerint az új intézkedés némileg rendezi a dolgot, de miután a rendőrségi felmérés szerint nem olyan sok ügyről van szó, valószínűleg nem befolyásolja a vidék közbiztonságáról kialakult képet.