A terroristák kiszűrését szolgáló adatcsere-egyezmény végrehajtási megállapodását vizsgálta Jóri András adatvédelmi biztos a Nemzetbiztonsági Hivatalban május 4-én. A titkos végrehajtási megállapodás az adatvédelmi követelményekkel összhangban határozza meg a terroristákra vonatkozó személyi kategóriákat – állapította meg Jóri András.

A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, Laborc Sándorral folytatott megbeszélésen a Magyar Köztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok között kötött, az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrését szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás végrehajtásával kapcsolatos szabályozást tekintette át a biztos.

A részletszabályokat magyar résztől az NBH készítette elő. Ez a titkos dokumentum rendelkezik többek között arról, hogy kiknek az adatai továbbíthatók az Egyesült Államok Terroristák Kiszűrésére Szolgáló Központja számára. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy a végrehajtási megállapodás a magyar törvényekkel összhangban határozza meg a személyi kategóriákat. Laborc Sándor és Dr. Jóri András további szakmai egyeztetésekről állapodtak meg.

Az NBH főigazgatójával folytatott megbeszélés másik témája az NBH egységes személyazonosító jellel kapcsolatos felvetése volt, amely az NBH 2008-as évkönyvében kapott nyilvánosságot.

Dr. Jóri András hangsúlyozta, hogy az általános és egységes személyi szám ismételt bevezetése alkotmánysértő lenne.