Az internetes fájlmegosztás legnagyobb vonzereje, hogy könnyen, gyorsan és kényelmesen juttatja az áhított tartalomhoz a felhasználókat. Az Unió kulturális miniszterei – ezt felismerve – keddi tanácsülésükön vitát kezdtek a hozzáférés és az internetes kalózkodás viszonyáról.

Az interneten megjelenő tartalmak hatékonyabb szerzői jogvédelméről, illetve a torrent és egyéb tartalmak megosztását lehetővé tevő megoldások népszerűségéről folytattak vitát kedden délután azEU27-ek kulturális miniszterei Brüsszelben. A tavaly novemberben ebben a témában elfogadott konklúziók nyomán kezdeményezett egyeztetések szerint az online-tartalmak hozzáférésének fejlesztése elengedhetetlen az illegális letöltések elleni küzdelemhez. Az akkori tanácsi szöveg szerint kiemelten fontos rendkívül felhasználóbarát és könnyen hozzáférhető megoldásokat alkotni ahhoz, hogy az illegális tartalmak terjedése ellen hatékonyan lépjenek fel.

A vitának külön aktualitást ad, hogy néhány hete egy svéd bíróság első fokon elítélte a világ legnépszerűbb torrent-keresőjének, a thepiratebay.com-nak négy alapítóját és üzemeltetőjét. Eközben a francia kormány jóváhagyta azokat az új szabályokat, melyek értelmében az illegális tartalom letöltésén kapott felhasználók internet hozzáférését a szolgáltatók érvényes bírósági ítélet nélkül 2- 12 hónapra kikapcsolhatják. A francia törvény nagy visszatetszést váltott ki az Európai Parlamentben, mely éppen ezen törvény miatt volt kénytelen a múlt héten szembe menni a Tanáccsal a harmadik távközlési csomagról folyó tárgyalásokon, melyet most kénytelen harmadik olvasatra vinni az Unió.

A keddi vitán a tagállamok beszámoltak egymásnak a netes kalózkodás elleni fellépés terén foganatosított nemzeti intézkedésekről. Emellett Németország és Svédország javaslatot tett egy politikai vitára, mely a jogbirtokosok, a fogyasztók és a távközlési szolgáltatók közötti egyeztetést hivatott elősegíteni. Az egyeztetésektől azt remélik, hogy egymás álláspontjának jobb megértése révén hatékonyabb válaszokat adhatnak a jövőben az illegális tartalmak megosztásának visszaszorítására. A tagállamok képviselői azonban a szerzői jogok és az alapvető emberi jogok kiegyensúlyozott tiszteletben tartására szólítottak fel.

A kalózkodás elleni küzdelem keretében a svédek új törvényt fogadtak el nemrég, melynek nyomán a szerzői jogok tulajdonosainak kiadható azoknak a felhasználóknak az IP-címe, akik szerzői jogot sértettek. Belgiumban 2007 októbere óta van érvényben új szabályozás, mely számottevően növeli a kalózkodáson kapottakra kiszabható büntetési tételeket.

A spanyol kormány a vitán arra hívta fel a figyelmet, hogy a kreatív internetes tartalmakat előállító szektor óriási fejlődési potenciállal bír. Ennek megóvása érdekében a madridi kormány a közeljövőben egy egyeztető csoportot szeretne életre hívni, melytől olyan önszabályozási javaslatokat várnak, amelyek nem fojtják meg a kreatív tartalmakat készítő ipart. Hasonlóképpen vélekedtek az olaszok, arra hívva fel a figyelmet, hogy a büntetés önmagában nem lehet megfelelő megoldás.

Több tagállam is kiemelte a szerzői jogokkal kapcsolatos tudatosság növelését már az iskolákban, vagyis, hogy a fiatalok ne gondolják azt, hogy az internetről letölthető dolgok ingyen vannak és senkinek nem került pénzbe azok előállítása.