A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai – a Terrorelhárító Szolgálat közreműködésével – pénteken egy budapesti lakásban elfogták a Központi Nyomozó Főügyészség előtt terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban körözött férfit.

Megalapozott gyanú merült fel arra nézve, hogy az eljárás alá vont férfi 2009. április 8-án este Százhalombattán azért találkozott a – már előzetes letartóztatásban lévő – bűntársával, hogy összeszereljék azt a futball labdába rejtett bombát, amit a társával egy országgyűlési képviselő házához akartak szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani.

A pénteken őrizetbe vett gyanúsított a százhalombattai lakása alagsori helyiségében több mint egy éve bombák készítésére alkalmas robbanóanyagot és más eszközöket tárolt.

Mind az országgyűlési képviselő ellen tervezett merénylethez felhasználni kívánt, mind pedig a gyanúsított ingatlanánál lefoglalt robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A Központi Nyomozó Főügyészség az elkövetőt gyanúsítottként hallgatta ki

  • emberölés előkészületének bűntette, és
  • robbanóanyag engedély nélküli készítésével elkövetett robbanóanyaggal, robbantószerrel visszaélés bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsított a vele közölt gyanúsítások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a panaszjogával később kíván élni, majd pedig megtagadta a vallomástételt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozási bíró felé indítványozza az őrizetben lévő gyanúsított előzetes letartóztatásának az elrendelését.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által 2009. április 08-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett – jelenleg előzetes letartóztatásban lévő – négy személy közül először egy fő ellen, majd – az ügyek egyesítését követően – valamennyi gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást.