Híd az építtető és a kivitelező között, garancia a kifizetésre és a teljesítésre – így jellemezte hétfőn az Országgyűlésben Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a fedezetkezelő személyét, aki új szereplőként jelenne meg az építőipari beruházásoknál.

Kiemelten fontos a szerződő partnerek teljesítésbe vetett hitelének helyreállítása, amelynek külföldön már jól bevált módja a szerződés ellenértékének vagy megegyezés szerinti részének harmadik, független személy kizárólagos rendelkezése alá helyezése – közölte expozéjában Varga István az építési beruházások megvalósulásának elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában.

A második építési piacélénkítő csomagnak is nevezett javaslat szerint a fedezetkezelő a projekt valamennyi alvállalkozóját kifizetné, mielőtt a fővállalkozó hozzájutna a pénzéhez.

A kidolgozott jogintézmény bevezetése a kivitelezés résztvevői közötti bizalom helyreállítását, a kockázatcsökkentést szolgálja – jegyezte meg a miniszter.

Varga István az építésügy közelmúltját jellemezve elmondta: elterjedt a feketemunka, amely a tisztességes vállalatok versenyképességét fenyegeti, meggyengült a pénzügyi fegyelem, mindennapossá váltak a körbetartozások. Hozzátette, hogy a közép-kelet-európai régióban Magyarországon a leggyakoribb a fizetési késedelem.

A javaslat számos intézkedést tervez az építési beruházások gyorsításáért is. Példaként említette, hogy megteremtik az integrált eljárás lefolytatásának lehetőségét, az úgynevezett egyablakos rendszert, amellyel jelentős idő takarítható meg.

Kitért arra is, hogy bevezetnék az építőipari kivitelezői regisztrációt, amelyet az építési naplóban kell majd feltüntetni. Ennek értelmében a jövőben csak az folytathatna építőipari kivitelezői tevékenységet, aki rendelkezik ezzel a regisztrációval a kamaránál.