A közterület-felügyelet hatáskörének bővítése, az előzetes letartóztatás határidejének emelése és az “erőszakos többszörös visszaeső” fogalmának bevezetése szerepel azokban a törvényjavaslatokban, amelyeknek általános vitáját ma kezdi meg az Országgyűlés.

A közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egységesen szabályozza a rendőrség, a természetvédelmi és mezei őrszolgálat, a közterület-felügyelet, valamint a polgárőrség közötti együttműködést. A jövőben így minden szervezet tájékoztatást ad működéséről, tevékenységéről a rendőrségnek.

Bővül a közterület-felügyelet hatásköre is, a felügyeletek közreműködhetnek a társadalmi bűnmegelőzési feladatok ellátásában, az adatvédelmi, illetve adatkezelési szempontból is megfelelően szabályozott térfigyelő kamerák üzemeltetésével.

Megkezdik a büntetőeljárások időszerűségének javítása céljából a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának általános vitáját. Az előterjesztés az előzetes letartóztatás abszolút, felső határidejét az eddigi három helyett négy évben határozza meg, ha a terhelttel szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folyik eljárás.

Megkezdődik a büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló törvény módosításának általános vitája. Az előterjesztés elsősorban az erőszakos, fegyveres bűncselekményeknél jelentene szigorítást, ugyanis kikötné, hogy ezeket kizárólag végrehajtandó szabadságvesztéssel lehetne sújtani. A javaslat bevezeti az erőszakos többszörös visszaeső fogalmát, ez azokra a bűnözőkre vonatkozik, akik harmadik alkalommal követnek el erőszakos bűncselekményt.